Martínez Dalmau anuncia que la Comissió de Transició Ecològica s'amplia per a incorporar la representació de totes les conselleries

04/08/2020

- L'ampliació té per objecte facilitar el procés de reconstrucció del model econòmic i social valencià i garantir-ne el caràcter sostenible
- El vicepresident segon es mostra partidari d'implementar la transversalitat a totes les àrees del ConsellEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presidit la Comissió Delegada del Consell de Transició Ecològica i Sostenibilitat Ambiental (TESA) i, a la fi d'aquesta, ha anunciat la ferma decisió "d'incorporar-hi el conjunt de les conselleries del Govern Valencià per a facilitar la transversalitat de les polítiques verdes i accelerar la transformació del model productiu i social".

D'aquesta manera, segons ha explicat, formaran part d'aquesta comissió quatre noves àrees que es corresponen amb les conselleries d'Igualtat i Polítiques Inclusives; de Justícia, Interior i Administració Pública; d'Educació, Cultura i Esport, i de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Per a Martínez Dalmau, "la transició ecològica és un procés urgent del qual ningú està al marge. Ja no hi ha lloc per a polítiques sectorials. La realitat ens exigeix implementar polítiques ecosostenibles, i socialment compromeses, que necessiten la col·laboració del conjunt d'àrees del Consell".

En aquest sentit, ha afegit que "incloure tots els departaments del Consell a la composició de la Comissió TESA reforça la transversalitat en les polítiques públiques, facilita el procés de reconstrucció del nostre model econòmic i social i en garanteix el caràcter sostenible".

La reunió de la Comissió, que ha tingut lloc de manera telemàtica, ha debatut també, en la mateixa línia de treball, diverses propostes i iniciatives per a accelerar els acords 'verds' als quals s'ha arribat amb les organitzacions sindicals i empresarials en la Mesa de Diàleg Social per a la Reconstrucció de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha analitzat el procés de participació obert per a l'aprovació de la futura llei de canvi climàtic que promou la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i ha debatut sobre els documents de treball per a la posada en marxa de l'Agència Valenciana de l'Energia.

En aquest sentit, el vicepresident segon ha destacat que "la Llei de canvi climàtic, com a norma fonamental per al procés de transformació en marxa, i l'Agència de l'Energia, com un dels seus puntals, són per al Govern Valencià prioritats bàsiques i estem decidits a avançar en les dues qüestions".

En total, són cinc les reunions que han tingut lloc des que es va crear, el setembre de 2019, per a analitzar, prioritzar, coordinar i fer el seguiment de les polítiques del Consell lligades a la transició ecològica.

Presidida per Martínez Dalmau, la Comissió TESA ha estat integrada fins ara pel conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el titular d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Canvi Climàtic i Transició Ecològica, Mireia Mollà, així com les i els responsables de diverses secretaries autonòmiques de la Generalitat, com ara Paula Tuzón, Francesc Colomer, César Jiménez, Laura Soto, Francesc Gamero, Rebeca Torró, Enric Nomdedéu, Francisco Rodríguez, María Pérez i Jordi Juan. Les funcions de Secretaria les duu a terme la subsecretària de la Vicepresidència Segona, Blanca Jiménez.

Com a persones convidades, han participat en la reunió d'aquest dimarts la directora general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Adoración Guamán; el director general de Formació Professional i Ensenyances de Règim Especial, Manuel Gomicia, i el subsecretari de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Cristian Veses.

La reunió de la Comissió estava prevista per al 31 de març passat, però la declaració de l'estat d'alarma per la pandèmia de COVID-19 i l'inici dels debats sobre la reconstrucció en van provocar l'ajornament.