Martínez Dalmau presenta la 'Guia verda' per a impulsar la contractació pública sostenible en l'edificació

02/07/2020
Martínez Dalmau presenta la "Guia verda" per a impulsar la contractació pública sostenible en l"edificació

- L'elaboració d'aquest arxiu digital de mesures és el resultat d'un procés participat amb els agents implicats en la contractació
- Sorgeix en el context de l'emergència climàtica declarada pel Consell i ara adquireix un paper rellevant en un escenari de reconstrucció verda post-COVID-19El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat la 'Guia verda de mesures mediambientals per a la contractació pública en l'àmbit de l'edificació', per a impulsar els processos de contractació pública sostenible de la Generalitat.

Martínez Dalmau ha assenyalat que l'Administració "ha de tindre un paper exemplificant en el desenvolupament de les seues accions i, en aquest sentit, hi ha la necessitat d'aquesta guia de mesures mediambientals, l'objectiu de la qual és impulsar una contractació pública més sostenible en consonància amb el context d'emergència climàtica actual".

Es tracta d'una iniciativa promoguda des de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció que ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), així com de nombrosos experts de diverses disciplines.

Tal com ha explicat la directora general, Nuria Matarredona, durant la seua elaboració s'ha "fomentat la participació activa dels agents implicats en els processos de licitació, tant en l'estructura interna de la Generalitat com fora d'aquesta, i s'ha enriquit notablement el document".

En aquesta línia, també ha assenyalat que "la guia es planteja com un instrument en continu creixement i amb vocació d'actualització permanent, per a donar resposta des de la innovació a la transició ecològica del nostre entorn construït".

Aquesta iniciativa sorgeix en un escenari clarament assenyalat per la lluita enfront del canvi climàtic, però es torna més rellevant, si és possible, davant de la necessària reconstrucció verda després de la crisi multiescalar provocada per la irrupció de la COVID-19.

En aquest sentit, Matarredona ha assenyalat com a "imprescindible el canvi de paradigma cap a un model sostenible que fomente la resiliència territorial i garantisca el respecte al medi ambient i el benestar social, sense comprometre la qualitat de vida de les generacions futures".

La guia està alineada amb objectius plantejats en l''Agenda 2030', així com amb el compromís assumit pel Consell a través de la Declaració institucional d'emergència climàtica, de 6 de setembre de 2019, d'impuls en la lluita contra el canvi climàtic.

Begoña Serrano, directora de l'IVE, ha recalcat que aquesta guia "facilita a la Generalitat, no només la licitació i la contractació d'obres de construcció sinó que també dona resposta a les reiterades peticions d'harmonització dels agents involucrats en el sector, amb l'objecte d'unificar bases de dades de referència tècnica i econòmica, control de qualitat, seguretat i salut i criteris, no només mediambientals, com ho és aquesta guia, sinó també tecnològics amb la utilització d'eines (BIM)".

L'objectiu final és optimitzar els recursos emprats, reduir els temps d'execució i evitar confusions, conflictes, retards i costos en els procediments. "És una qüestió d'eficiència de què l'Administració ha de donar exemple", ha assenyalat la directora de l'IVE.

En l'acte també han participat la subsecretària de la Vicepresidència Segona, Blanca Jiménez, i la subsecretària de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i responsable de la Central de Compres i de la Junta Superior de Contractació Administrativa de la Generalitat, Cristina Moreno.

Arxius relacionats