ACCIÓ E.4: Evaluació i seguiment del projecte

ACCIÓ E.4: Evaluació i seguiment del projecte

Descripció: El seguiment del projecte i la comprovació del grau d’execució i d’adequació d’accions proposades anirà a càrrec d’una comissió tècnica creada a este efecte, en què participaran els socis i col·laboradors del projecte.
Esta comissió rebrà periòdicament del coordinador del projecte la memòria de resultats de les diferents accions i durà a terme visites de comprovació a l’àrea del projecte. Serà el coordinador (i el seu equip de suport) qui s’encarregarà de convocar els representants dins del termini i la forma escaients per a la consecució dels objectius de la comissió. Com a protocols de monitorització, es faran 4 reunions de la comissió de seguiment (2 a la Comunitat Valenciana i 2 a Portugal), a les quals acudiran el coordinador, representants de cada beneficiari i de cada soci del projecte. Personal de nuclis zoològics, Bioparc, inspectors de comerç, associacions, etc.
Esta acció incorpora al projecte una ferramenta específica per a l’autoavaluació a fi de valorar el seu desenrotllament i els resultats obtinguts. El coordinador del projecte remetrà a la comissió els informes anuals d’execució per al seu estudi i anàlisi, i realitzarà visites de comprovació que permetran l’avaluació directa de les accions executades.


S’utilitzaran com a indicadors de grau d’execució del projecte els següents:
         -         Accions de conservació executades.
         -         Nombre d’activitats de divulgació i notícies del projecte.
         -         Accions, col·lectius materials divulgatius editats i nombre estimat de persones objecte d’educació ambiental.
         -         Diversitat de fauna present. Per a això, es desenrotllarà un inventari de la fauna present en les àrees d’intervenció l'inici de l’acció de captura i seguiment (C.1) i al final del projecte.
         -         Nombre d’exemplars de Trachemys retirats del medi (i nombre de nius localitzats) i èxit de captures de Trachemys amb les diferents ferramentes utilitzades (trampes, entrenament de gossos, georadar).
         -         Presència i abundància de les poblacions de Trachemys scripta i Emys orbicularis a les zones d’intervenció abans i després de la implementació del projecte. 
         -         Producció de tortugues autòctones i el seu alliberament.
         -         Nombre de Trachemys confiscats en comerços.


Com ha demostrat l’experiència prèvia, resulta idoni planificar les visites a les arts de captura amb un lapse de 4 dies generalment (variable en funció de la densitat de captures, grau de presència humana, etc.); això implica que, entre març i novembre (comptant amb una interrupció durant l’estivació) cal preveure al voltant de 50 visites anuals per enclavament objecte de captures.


Quant a l’avaluació de les accions de divulgació i conscienciació, els resultats esperats de l’acció D.1 oferixen una estima d’impacte; es proposa, a este efecte, l’execució d’una fitxa d’activitat que permeta quantificar els resultats reals obtinguts (per a cada una de les activitats proposades). La presència d’una espècie invasora com la que ens ocupa representa un impacte seriós per a l’ecosistema en conjunt; és per això que s’ha considerat la mesura indirecta de la diversitat com un indicador adequat.


Es desenrotllarà una enquesta (dissenyada específicament a este efecte), amb caràcter previ i després del desenvolupament de les diferents activitats previstes en l’acció D.1, per a demanar la percepció social de l’espècie i sobre les conseqüències de la presència d’espècies invasores en el medi natural i, si la seua opinió ha canviat, els motius. Així mateix, s’inclourà esta enquesta en les accions D.2, D.3 i D.4; d’esta manera, es rellevarà la percepció tant per part del públic en general (accions D.1 i D.4) com per part d’investigadors i gestors (accions D.2 i D.3).


Raons per al desenrotllament d’esta acció: El seguiment sostingut del projecte a través d’una comissió tècnica garantirà una avaluació transparent del grau de compliment de les accions proposades, la seua bondat i adequació als objectius inicials, una quantificació de resultats obtinguts respecte dels esperats i una possibilitat de correcció permanent d’execució d’accions proposades.


Beneficiari responsable del seu desenrotllament: Generalitat Valenciana / VAERSA.


Resultats esperats: Avaluació efectiva del projecte i comprovació del grau de compliment de les accions.