ACCIÓ C.8: Reintroducció d'Emys orbicularis

ACCIÓ C.8: Reintroducció d'Emys orbicularis

Descripció: A fi de millorar els efectius i l’estructura d’edats de les poblacions d’Emys orbicularis, els exemplars obtinguts per mitjà de la cria en captivitat (acció C.7) seran alliberats en els aiguamolls en què s’haja verificat un problema d’escassetat de juvenils. El personal encarregat de l’acció C.1 durà a terme els alliberaments.


A Portugal, els exemplars juvenils seran alliberats en els quatre aiguamolls del projecte i en aiguamolls pròxims amb baixa densitat poblacional, després del seu segon any de vida i als mesos primaverals. A més de l’anàlisi de l’èxit de l’eliminació de Trachemys en els aiguamolls objecte d’intervenció, seran avaluats els factors d’amenaça i condicions de l’hàbitat d’un conjunt major d’àrees potencials per a esta acció a la regió, per a triar les zones on siga possible controlar o minimitzar les amenaces per als juvenils i garantir així una taxa d’èxit i cost-eficàcia més alta de les accions de reintroducció. A Espanya, s’alliberaran a Almenara, l’Albufera, Moncofa, la marjal dels Moros, Rafalell i Vistabella i el Clot de Galvany. L’eradicació de Trachemys scripta s’ha previst en els 17 enclavaments del projecte (13 espanyols i 4 portuguesos).

La reintroducció o reforç s’ha previst en 6 dels tretze aiguamolls espanyols, quatre dels quals són zones LIC. Els altres dos són Moncofa, que serà declarat Reserva de Fauna durant l’execució del projecte, i Rafalell i Vistabella, que és un aiguamoll protegit per la legislació valenciana. A Portugal, el reforç s’ha previst en els quatre enclavaments del projecte; dos dels enclavaments són LIC i els altres dos són Reserves Nacionals. En tots els casos s’hauran eradicat visiblement (fins que no hi haja captures en trampes) les tortugues exòtiques amb caràcter previ a la reintroducció de les autòctones. A Espanya, s’alliberaran a Almenara, l’Albufera, Moncofa, la marjal dels Moros, Rafalell i Vistabella i el Clot de Galvany. En este cas, es tracta d’un reforç en els casos d’Almenara, Moncofa i la marjal dels Moros, mentres que en els casos de Rafalell i Vistabella i el Clot de Galvany es tracta d’una reintroducció (al Clot, amb Mauremys leprosa), ja que en els dos casos es tracta d’enclavaments restaurats i protegits en què l’espècie ja no estiga present.


El cost d’esta acció es referix exclusivament al finançament dels reforços poblacionals previstos en els quatre enclavaments portuguesos del projecte (com s’especifica en el formulari C1c). Si bé en el cas de la Comunitat Valenciana s’ha previst el reforç poblacional en quatre enclavaments del projecte i la reintroducció en dos, en tots els casos es financen amb mitjans propis i no s’inclou cap cost a càrrec del projecte (vegeu els formularis financers). A més, els exemplars arreplegats en els centres de recepció d’animals procedents de decomissos, arreplegats per particulars, etc., després de ser marcats amb microxips individuals seran alliberats igualment als seus llocs d’origen si són coneguts. En el cas dels individus d’origen desconegut arreplegats a la Comunitat Valenciana, seran alliberats en els aiguamolls restaurats en esta regió; quant a Portugal, la identificació del lloc d’origen d’estos animals s’efectuarà a través de mètodes moleculars (acció C.9).


Raons per al desenrotllament d’esta acció: Algunes poblacions mantenen un nombre escàs de juvenils i, per tant, és necessari reforçar-les per mitjà de l’alliberament d’exemplars. La devolució d’animals entregats en els centres de recepció d’animals procedents de decomissos és una ajuda per a incrementar les poblacions naturals, a més de disminuir els gastos associats al seu manteniment en captivitat.


Beneficiari responsable del seu desenrotllament: CIBIO-ICETA / Generalitat Valenciana.


Resultats esperats: Alliberament de 300 juvenils a l’any i 100 adults procedents dels centres de recepció.