ACCIÓ C.7: Cria en captivitat de tortugues

ACCIÓ C.7: Cria en captivitat de tortugues

Descripció: Es tracta de millorar les poblacions de tortugues per mitjà de la cria en captivitat i la reintroducció posterior dels exemplars al medi (acció C.8). Per a això, s’adequaran instal·lacions en el RIAS (Olhão, Portugal) i el Parc Biològic de Gaia (Avintes, Portugal) per a albergar els exemplars a través de la construcció de cèl·lules de posta i aquaterraris per al creixement dels juvenils. La producció de juvenils es basarà en la captura de femelles gràvides durant l’època de cria (capturades gràcies a l’acció C.1).


Durant el desenrotllament de l’acció C.1 i als mesos de maig a juliol, les femelles gràvides capturades a Portugal i degudament marcades amb microxips seran depositades fins que se’n verifique la posta en primer lloc en el RIAS (Olhão, Portugal) i, en el cas que se sobrepasse la seua capacitat d’acollida, en el PBG. A Espanya, les femelles gràvides es depositaran en el Centre d’Investigació Piscícola del Palmar, gestionat per la Generalitat Valenciana. Posteriorment, es tornaran les femelles al seu lloc d’origen. Els nius seran localitzats i controlats fins a l’eclosió i els nounats es traslladaran i es mantindran en les instal·lacions del RIAS, del Parc Biològic i del CIP El Palmar durant dos temporades més fins que arriben a una grandària de 6 cm, quan s’alliberaran als aiguamolls que necessiten ser reforçats.


Esta tècnica s’està desenrotllant amb èxit a la Comunitat Valenciana, amb una inversió escassa i amb una producció considerable, més gran que l’obtinguda per mitjà del manteniment d’adults reproductors (així es reflectix en el programa d’actuacions per a la tortuga d’estany a la Comunitat Valenciana). L’aplicació d’esta tècnica, que s’ha començat a desenrotllar a València, té un fort component de demostració a Espanya, Portugal i la resta d’Europa, ja que fins ara la cria en captivitat s’ha dut a terme per mitjà del manteniment d’adults reproductors.


Les femelles gràvides es capturaran als aiguamolls següents d’Espanya: Almenara, Moncofa, la marjal dels Moros i la marjal de la Safor; i de Portugal: Dunas Douradas, Garrão, São Lourenço i Caniçal de Vilamoura.


Raons per al desenrotllament d’esta acció: La baixa taxa d’exemplars juvenils (taxa de reclutament) en alguns aiguamolls és deguda a diverses causes, com ara l’escassetat de llocs de cria, la depredació dels nius o la depredació de juvenils. Perquè una població de tortugues siga sostenible és necessari garantir una renovació de la població per mitjà de l’aportació de juvenils. La tècnica de captura de femelles gràvides contribuïx a la producció i l’alliberament de tortugues amb més diversitat genètica.


Beneficiari responsable del seu desenrotllament: RIAS / PBG / VAERSA.


Resultats esperats: Adequació de 200 m2 d’instal·lacions de cria i engreix de juvenils. Producció de 300 juvenils a l’any.