Martínez Dalmau anuncia la finalització de l'edifici de 42 vivendes públiques en lloguer assequible a Aspe

18/11/2020

- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge visita la promoció acompanyat per l'alcalde
- Les obres es van paralitzar en 2009 i, gràcies a l'acció del Consell, es van reprendre l'any passatEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha anunciat la finalització de les obres de l'edifici de 42 vivendes públiques que la Conselleria, a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), disposa a Aspe.

Segons ha explicat, és "una promoció de vivendes que es destinarà a lloguer assequible, amb la qual cosa ajudarà a solucionar el problema d'accés a l'habitatge de moltes famílies d'aquest municipi alacantí".

Martínez Dalmau ha assegurat que és "un dia molt important perquè estem anunciant la finalització de la primera promoció d'habitatge públic de tota la Comunitat Valenciana en més d'una dècada". Això implica que a Aspe "comença el paradigma nou sobre l'habitatge que estem establint des del Govern valencià amb els ajuntaments, tan involucrats en aquest problema".

En la seua visita a Aspe, el vicepresident ha estat acompanyat per l'alcalde d'Aspe, Antonio Puerto; el secretari autonòmic d'Habitatge, César Jiménez; la directora general d'Emergència Habitacional, Pura Peris, i el director general d'EVha, Alberto Aznar.

Martínez Dalmau ha destacat "l'impuls que el Consell ha donat a l'habitatge protegit en els últims anys, la qual cosa ha suposat la reactivació d'obres que van ser paralitzades per l'Administració autonòmica fa aproximadament una dècada". "Ara, conscients de la necessitat habitacional de tantes famílies, la Conselleria les ha reiniciades i algunes les ha acabades, com és el cas d'Aspe".
Concretament, a mitjan 2019 es reprenien aquestes obres de finalització de l'edifici, que tenen una inversió pròxima als tres milions d'euros.

Després de diverses incidències i paralitzacions ocasionades per la COVID-19, les obres d'Aspe es troben pràcticament finalitzades, en fase de tramitació de qualificació definitiva. Mentrestant, l'EVha, conjuntament amb l'Ajuntament d'Aspe, treballa en l'adjudicació d'aquestes vivendes perquè les persones que corresponga hi puguen accedir amb la major celeritat possible.

L'edifici es concep a partir de la creació d'un eix longitudinal obert que recorre tota la parcel·la i que serveix d'accés a les vivendes. S'han construït vivendes de dos dormitoris, un dormitori principal al costat del bany i una segona estança a manera de dormitori que pot annexar-se a la sala principal per a passar a ser menjador, estudi o el que requerisquen les necessitats de cada usuari.

En la visita a la promoció, el vicepresident ha destacat l'alta qualitat dels immobles: "Hem de trencar el clixé que les vivendes públiques han de ser de mala qualitat, que no tinguen els elements de dignitat necessaris... Les vivendes públiques han de ser molt bones i les inquilines i inquilins que hi visquen han de tindre totes les comoditats necessàries".

Pla de reactivació

Aquesta actuació forma part d'un pla de reactivació d'edificis propietat d'EVha les obres dels quals es van paralitzar fa aproximadament una dècada. Aquest pla suposa la represa de huit edificis en uns quants municipis de la Comunitat per a ampliar el parc d'habitatge protegit de lloguer assequible en 111 vivendes. Precisament, Aspe és el municipi que tindrà més immobles.

Martínez Dalmau ha reconegut la importància d'aquest pla. "No es pot consentir que una administració autonòmica tinga anys i panys promocions d'habitatge públic sense acabar, quan la necessitat d'habitatge digne i assequible és tan patent".

Per això, ha apostat per "crear polítiques públiques que garantisquen el dret constitucional a l'habitatge, entre les quals destaca l'ampliació del parc públic en lloguer, per a posar-lo a disposició dels col·lectius més vulnerables".

A més d'aquestes 42 vivendes, la Conselleria gestiona altres 68 a Aspe. En els últims cinc anys s'han adjudicat al municipi huit vivendes de lloguer social, tres d'aquestes a víctimes de violència de gènere. A més, s'han destinat 214.000 euros a la millora i reparació del parc públic. D'aquesta quantitat, 192.000 euros correspon a la reparació de huit vivendes i els 22.000 restants a atendre reclamacions dels inquilins i inquilines.

Arxius relacionats