La Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica desenvolupa un estudi d'accessibilitat sobre 1.135 edificis de l'Administració local

15/10/2020

- Un total de 182 municipis de la Comunitat participen en els treballs que impulsa la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica
- L'objectiu és col·laborar amb totes les administracions per a centralitzar esforços i assolir l'accessibilitat universalLa Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha iniciat un nou estudi sobre l'accessibilitat universal a la Comunitat Valenciana, al qual s'han sumat 182 municipis. En aquesta ocasió els treballs s'estan realitzant sobre un total de 1.135 edificis públics que pertanyen a l'Administració local i estan seleccionats pels ajuntaments que voluntàriament han sol·licitat participar en l'estudi.

En total, 182 municipis s'han sumat a aquesta iniciativa impulsada des de la Secretaria Autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, l'objectiu de la qual és treballar conjuntament des de totes les administracions per a centralitzar esforços i assolir l'accessibilitat universal en tota l'Administració.

Després que es fera l'estudi d'accessibilitat dels edificis públics de la Generalitat en 2019, presentat el mes de juliol passat, des de la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica es va decidir continuar aprofundint en el diagnòstic sobre l'accessibilitat universal i ampliar-lo als edificis municipals que són propietat de l'Administració local.
Per a dur-ho a terme, s'han mantingut contactes amb tots els ajuntaments de la Comunitat per a participar en l'estudi, i s'han incorporat els immobles d'accés públic del seu patrimoni que consideraren de més interés.

El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha destacat que "el que es pretén amb aquest treball, que ara hem ampliat a l'Administració local, és poder disposar d'una informació de gran utilitat per a prioritzar futures actuacions i valorar inversions pels diversos departaments, a fi de fer un pas més per a garantir l'accessibilitat universal en els edificis públics".

Per províncies, a Alacant són 41 les localitats que s'han sumat a l'estudi amb un total de 305 edificis. A Castelló, 47 municipis amb 227 edificis i a la província de València, 94 municipis amb 603 edificis.

Segons ha explicat Alberto Rubio, "es tracta d'immobles propietat dels ajuntaments, que compleixen funcions d'atenció al públic, com poden ser centres culturals, centres de dia o espais multiusos, entre altres".

El procediment per a la realització de l'estudi consisteix en la visita per part d'un equip tècnic als immobles per a determinar aquelles deficiències tècniques en matèria d'accessibilitat, així com una proposta de solucions i una estimació econòmica. A la fi d'any es podran obtindre els resultats.

Cal recordar que en la primera fase d'aquest estudi els treballs es van centrar en l'anàlisi dels edificis públics de la Generalitat. En total, van formar part de l'estudi més de 700 edificis pertanyents al conjunt de les conselleries, inclòs el Consell Jurídic Consultiu i les Corts.