Martínez Dalmau presenta les ajudes de regeneració i renovació urbana i rural, dotades amb 7 milions d'euros

29/06/2020

- El vicepresident ha destacat que la quantia total de les ajudes de l'actual edició suposa un milió més que l'any anterior
- També ha presentat la nova actualització del Visor d'espais urbans sensibles de la Comunitat Valenciana (VEUS)



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat telemàticament la nova convocatòria de les ajudes del Programa de foment de la regeneració i renovació urbana i rural (ARRUR) i les novetats del Visor d'espais urbans sensibles de la Comunitat Valenciana (VEUS).

Segons ha anunciat, la quantia total de les ajudes ascendeix a 7 milions d'euros, un milió més que l'any anterior, "per a continuar invertint en la regeneració dels nostres espais urbans".

D'aquests 7 milions, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana n'aporta 5 milions i la Generalitat, 2 milions.

El vicepresident ha insistit en la introducció del criteri de vulnerabilitat en l'actual convocatòria. En aquest sentit, ha manifestat que "en aquesta nova etapa de reconstrucció necessitem ciutats i pobles que se sàpien cuidar. Ciutats i pobles amb capacitat per a donar resposta a les necessitats socials i econòmiques del present i del futur, que seran complexes. Considere que aquests projectes de reconstrucció i recuperació d'espais urbans serveixen també per a acostar els serveis a la ciutadania i així avançar cap a una societat més justa".

En la presentació també han participat el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Cèsar Jiménez, i la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga.

Per a Jiménez, "els ARRU representen un repte de coordinació entre l'Administració autonòmica i els municipis. Tenim l'obligació de cooperar de manera cada vegada més eficient en l'aplicació dels recursos públics".

Per la seua banda, Elena Azcárraga ha destacat que "una de les principals novetats d'aquesta segona convocatòria, atesa així la reivindicació de les localitats més xicotetes, és que per primera vegada els municipis amb menys de 20.000 habitants podran obtindre un màxim de 6 punts addicionals en funció de la seua població".

Programa ARRUR

Des de fa dos anys, el Programa ARRUR es posa a disposició dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana mitjançant concurrència competitiva. Les propostes que es presenten, més concretes i programades, se seleccionen mitjançant criteris tècnics per a afavorir una gestió i una qualitat millors de les actuacions, que, a més, tenen en consideració la participació ciutadana i, per tant, compten amb més acceptació social.

A diferència d'altres programes del Pla estatal d'habitatge, en el Programa ARRUR els ajuntaments gestionen actuacions integrals en àmbits prèviament delimitats, que poden incloure obres de rehabilitació d'edificis i habitatges, l'adequació d'espais públics i la construcció d'edificis o habitatges en substitució d'altres demolits.

Les subvencions seran d'un màxim de 3.000.000 d'euros per a municipis amb més de 50.000 habitants; un màxim de 2.000.000 d'euros per a municipis entre 50.000 i 10.000 habitants, i podran arribar a 1.000.000 d'euros per a municipis de menys de 10.000 habitants. Els ajuntaments han d'aportar, almenys, el 5 % del cost subvencionable de l'actuació.
Els criteris de selecció, desenvolupats en les bases de la convocatòria, estan dividits en dos aspectes: la necessitat d'intervenció i la idoneïtat de la proposta.

Una altra de les novetats d'aquesta edició és la versió actualitzada del VEUS. Es tracta d'un visor que funciona com una eina de diagnòstic per a la identificació d'àrees amb desigualtats i, per tant, molt útil per a l'avaluació de les propostes que es reben. Begoña Serrano, directora de l'Institut Valencià de l'Edificació, n'ha sigut l'encarregada de la presentació.
Els ajuntaments podran realitzar la sol·licitud de manera telemàtica fins al 24 de juliol i resoldre els dubtes a través d'una adreça de correu electrònic: ajudesarrur@gva.es.

Eina per al desenvolupament de polítiques en matèria d'habitatge

El VEUS va ser creat en 2016 com a eina de diagnòstic i anàlisi de la Comunitat Valenciana per a detectar les àrees amb dimensions socioeconòmiques, residencials i sociodemogràfiques inferiors a la mitjana del conjunt del territori.

L'actualització del VEUS, que ja va ser objecte d'una revisió en 2018, inclou ara una sèrie de millores encaminades a dotar el visor d'una força superior en les dades i una millora en la usabilitat. Cal destacar, per exemple, l'establiment de quatre tipologies de vulnerabilitat: integral, polivulnerabilitat mitjana, polivulnerabilitat baixa i vulnerabilitat residual. Mentre que l'anterior versió n'hi incloïa tres.

La incorporació de nous factors estadístics serveix per a accentuar el caràcter social de l'eina, els factors relatius al despoblament, el risc de pobresa o la mortalitat.

Totes aquestes dades, d'altra banda, s'han actualitzat amb les últimes estadístiques disponibles i s'han delimitat, sempre que ha sigut possible, a escala de secció censal.

Aquest visor és fruit de la col·laboració entre la Generalitat Valenciana, l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV), l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE) i el Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València (UPV).

L'actualització del VEUS va ser publicada fa prop d'un mes per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, a través de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana. Ja està disponible en la pàgina web de la Conselleria i en la pàgina de l'espai d'innovació de l'habitatge (consulteu ací).