Ximo Puig trasllada a Timmermans i als alcaldes i alcaldesses del Baix Segura que el Consell ja ha demanat al Govern el Fons de Solidaritat de la UE

18/10/2019
Ximo Puig trasllada a Timmermans i als alcaldes i alcaldesses del Baix Segura que el Consell ja ha demanat al Govern el Fons de Solidaritat de la UE

- El president de la Generalitat rep del vicepresident primer de la Comissió Europea el compromís de treballar amb el Govern central per a agilitar la recepció d'aquestes ajudes europees
- Timmermans subratlla, després d'una reunió amb el president i primers edils dels municipis afectats, que treballarà en coordinació amb el Govern per a accelerar que arriben aquests fons

Orihuela. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat aquest dimarts al vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i a alcaldes i alcaldesses de la comarca del Baix Segura que el Consell ha demanat al Govern central que sol·licite a les institucions europees la concessió d'ajudes del Fons de Solidaritat per a les zones afectades pel temporal del mes de setembre.

Precisament, sobre aquesta petició, el comissari Timmermans ha assegurat que contactarà amb el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per a treballar conjuntament amb la finalitat d'accelerar al màxim l'activació d'aquestes ajudes.

Així s'han anunciat en la compareixença abans els mitjans de comunicació, posterior a la reunió celebrada a l'Ajuntament d'Orihuela, amb el representant comunitari i els alcaldes i alcaldesses de municipis de la comarca afectats per les pluges, trobada a la qual ha assistit també el vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

El president ha explicat que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha remés a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, una carta en què demana que se sol·licite el Fons de Solidaritat creat per a intervindre davant de catàstrofes naturals "greus" com la succeïda a la Comunitat Valenciana a mitjan setembre. El Consell demana en concret en la missiva dirigida a la ministra que es presente la sol·licitud a la Comissió Europea "al més prompte possible" i sense esgotar el termini màxim de 12 setmanes previst en la regulació.

Ximo Puig ha indicat que "la sensibilitat de la Unió Europea és fonamental per al present, però sobretot per al futur", i ha incidit en la necessitat d'"anar més enllà" i escometre mesures estructurals. El president ha agraït, a més, la presència de Timmermans al Baix Segura, i ha afirmat que els alcaldes "li han expressat les seues preocupacions més immediates".

Per a això, s'ha mostrat a favor d'establir un "itinerari de treball continu i permanent", i ha recordat que, aquest divendres, el Ple del Consell ha aprovat dos decrets "que tenen a veure amb aquest acord global de resposta a la DANA" i que estan relacionats amb l'habitatge i els vehicles sinistrats. "Dia a dia estem elaborant tot el que és el conjunt de respostes a la immediatesa de la catàstrofe", ha conclòs.

Per part seua, el comissari Timmermans ha assegurat que, la Comissió Europea, i ell personalment, treballarà de manera conjunta amb els ajuntaments, amb la Generalitat i amb el Govern d'Espanya perquè arriben a la Comunitat els fons procedents dels instruments financers que té la UE per a fer front a les necessitats d'aquests municipis.

"Personalment, faré tots els possibles per a accelerar que arriben aquestes ajudes per a solucionar els problemes", ha manifestat el vicepresident de la Comissió.

Arxius relacionats