La Generalitat aprova el nou projecte de transport amb autobús que millora l'oferta i el servei a la Safor Nord

14/05/2019

- El projecte CV-113 atendrà 76.123 habitants, per al qual disposarà d'un mínim de 5 vehicles més 1 de reserva,
- Entre les novetats destaca l'augment de l'oferta actual, la incorporació d'una línia d'estiu entre Alzira i Gandia i la creació d'una línia entre la Barraca d'Aigües Vives i AlziraLa Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha aprovat el nou projecte de servei públic de transport de viatgers CV-113 la Safor Nord després del procés d'informació pública en què ajuntaments, entitats i empreses han presentat propostes, tal com publica aquest dimarts el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV).

El nou contracte permet un millor aprofitament de l'actual oferta de transport de viatgers i atendrà una població de 76.123 habitants per a la qual cosa disposarà d'un mínim de 5 vehicles més un de reserva que faran 367.000 quilòmetres anuals.

Entre les novetats més destacades del projecte previst per la Generalitat s'inclouen un millor aprofitament dels recursos amb l'augment de l'oferta de servei que tenien fins ara la majoria dels municipis, i la creació de noves línies, així com la connexió de tots els municipis amb l'Hospital Comarcal de Gandia i amb l'Hospital d'Alzira.

L'ordenació del servei forma part de la reordenació completa en tota la Comunitat que ha fet la Generalitat per a garantir el transport públic al 100 % dels municipis.

Millores incorporades en la participació pública

Com a resultat de l'acceptació d'al·legacions presentades, cal destacar que s'han incorporat al·legacions d'empreses i entitats (els ajuntaments no han presentat al·legacions), de tal manera que el contracte integra una sèrie de línies que donen servei principalment als municipis de la meitat nord de la comarca de la Safor i els connecta amb Gandia i Tavernes. A més, s'incorpora una línia d'estiu que connecta Alzira amb Gandia i es crea una línia entre la Barraca d'Aigües Vives i Alzira que donarà servei durant tot l'any.

Característiques del nou projecte

El servei s'estructura en 4 línies principals. La línia 1: Simat-Tavernes Gandia; línia 2: Xeraco-Gandia; línia 3: Barx-Gandia i línia 4: Alzira-Gandia.

Entre les característiques del nou projecte figura l'aprofitament de la intermodalitat per a la qual s'ha projectat que la majoria de les rutes tinguen la seua destinació final a l'estació intermodal de Gandia, en la qual els usuaris podran fer un transbordament amb el ferrocarril i amb la resta de les línies d'autobús que arriben a la ciutat de Gandia, a més de connectar-los amb les estacions de Renfe Rodalia a Xeraco i Tavernes de la Valldigna.

També es reforça la connexió de tots els municipis amb els principals centres d'atracció com l'Hospital Comarcal de Gandia que és l'hospital de referència del departament de salut al qual estan adscrits tots els municipis de la Safor Nord i amb l'hospital d'Alzira al qual estan adscrits els habitants de la Barraca d'Aigües Vives.

D'aquesta manera, per al municipi de Barx es duplicarà l'oferta amb Gandia, i es passarà de 2 expedicions diàries per sentit de dilluns a divendres laborables a 4 expedicions.

Per als municipis de Benifairó de la Valldigna i Simat de la Valldigna, a l'estiu s'augmenta en 2 expedicions d'anada i tornada a Gandia de dilluns a divendres laborables. A l'hivern, els diumenges i festius es realitzarà 1 expedició diària d'anada i tornada que ja es fa a l'estiu i, durant tot l'any, s'augmenta en 1 expedició d'anada a Gandia tots els dissabtes.

Pel que fa a la seua connexió amb l'estació de Renfe de Tavernes i la seua platja, que actualment es presta a la demanda, passarà a prestar-se mitjançant un transbordament coordinat a Tavernes, i disposarà de 7 expedicions diàries d'anada i tornada de dilluns a divendres laborables, 4 expedicions d'anada i tornada els dissabtes i 1 els diumenges i festius.

Per al municipi de Xeraco, a l'hivern s'augmenta en 11 expedicions d'anada i 10 de tornada a Gandia de dilluns a divendres laborables. A més, el servei s'amplia als caps de setmana, i es faran 4 expedicions d'anada i tornada a Gandia els dissabtes i 1 expedició d'anada i tornada els diumenges i festius. A l'estiu, s'augmentarà en 15 expedicions d'anada i 13 de tornada de dilluns a divendres laborables.
A més, el servei s'ampliarà als caps de setmana, i es faran 5 expedicions d'anada i tornada a Gandia els dissabtes i 2 expedicions d'anada i tornada els diumenges i festius. La connexió amb la platja s'ampliarà en 2 expedicions d'anada i tornada de dilluns a divendres, i s'implanta un nou servei els caps de setmana i festius d'1 expedició d'anada i tornada diària.

Per al municipi de Xeresa, a l'hivern s'implantarà un servei que connecte amb la platja de Xeraco que consistirà en 3 expedicions d'anada i 4 de tornada de dilluns a divendres laborables. A l'estiu, augmentarà en 1 expedició d'anada i tornada a Gandia i en 2 expedicions d'anada i tornada a la platja de Xeraco de dilluns a divendres laborables.

Al municipi de Tavernes de la Valldigna, a l'hivern s'augmentarà en 4 expedicions d'anada a Gandia i 2 de tornada de dilluns a divendres laborables, i en 1 d'anada els dissabtes. A més, el servei s'ampliarà als diumenges i festius, i es faran 1 expedició d'anada i tornada. D'altra banda, la connexió amb l'estació de Renfe i la platja augmentarà en 3 expedicions d'anada i tornada de dilluns a divendres laborables.

A l'estiu, augmenta en 8 expedicions d'anada a Gandia i 6 de tornada de dilluns a divendres laborables, en 2 expedicions d'anada i tornada els dissabtes, i en 1 expedició d'anada i tornada els diumenges i festius.

La connexió amb l'estació de Renfe i la platja es fixarà en 12 expedicions d'anada i tornada de dilluns a divendres i 7 expedicions d'anada i tornada els de setmana i festius. Els horaris de les expedicions a l'estació de Renfe es coordinaran amb els trens que van i tornen de València.

Finalment, per al municipi d'Alzira, es crea una línia per a connectar els habitants de la Barraca d'Aigües Vives amb el seu hospital de referència a Alzira mitjançant 3 expedicions d'anada i tornada tot l'any.

Tots els vehicles adscrits al contracte compliran amb la directiva europea d'accessibilitat i altres característiques establides en la Llei d'accessibilitat universal al sistema de transports de la Comunitat Valenciana; hauran d'estar homologats i complir amb la normativa vigent en el moment de la seua adscripció.

Així mateix, els vehicles estaran equipats amb un modern Sistema d'Ajuda a l'Explotació (SAE), basat en sistemes de localització geoposicionada per satèl·lit, i comunicacions de dades d'última generació, que proporcionarà en temps real la informació requerida per la Direcció General d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat.

Una vegada s'haja aprovat definitivament el projecte, se sotmetrà a licitació per a atorgar el servei a l'empresa que presente l'oferta millor. Aquest nou contracte, el termini del qual serà de 10, anys necessitarà una aportació econòmica de l'administració per a cobrir el dèficit d'explotació de 395.655,14 euros anuals.