Salvador: 'L'actual gestió pública de l'habitatge, l'urbanisme o les obres públiques no es pot entendre sense la perspectiva de gènere'

04/03/2019
Salvador: "L"actual gestió pública de l"habitatge, l"urbanisme o les obres públiques no es pot entendre sense la perspectiva de gènere"

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha assegurat que "la introducció de la perspectiva de gènere i el nostre interés a reivindicar-la ha suposat un vertader canvi de paradigma en la gestió pública durant aquesta legislatura en les àrees d'aquesta conselleria com és l'habitatge, l'urbanisme i les obres públiques".

La consellera ha explicat que sense la perspectiva de gènere no es pot entendre l'actual política d'habitatge o l'estratègia de vertebració del territori. "Potser serà el motor de canvi més poderós de què disposem en l'actualitat, perquè ens porta a respondre preguntes fonamentals que afecten tots els àmbits de la nostra convivència", ha comentat.

Salvador ha fet aquestes declaracions durant el lliurament dels guardons de la III edició dels Premis Habitatge, Mobilitat i Urbanisme amb Perspectiva de Gènere i la presentació de la segona fase de nomenclatura de 28 grups d'habitatge públic de la Generalitat.

Balanç d'iniciatives

En aquest sentit, Salvador ha fet un repàs de totes les mesures i les iniciatives impulsades durant aquesta legislatura. Així, ha destacat la creació de la Mesa de Gènere que ha fixat la línia de treball, no només amb la creació dels premis que reconeixen la tasca d'entitats públiques i professionals en matèria de perspectiva de gènere, sinó que també ha col·laborat en l'impuls de reformes legislatives en les quals s'inclou la perspectiva de gènere, com la Llei de la funció social de l'habitatge o la LOTUP, així com en projectes de regeneració urbana com el concurs d'idees per a l'entorn de la plaça de la Ciutat de Bruges de València.

Noms de dona per a grups d'habitatge

Coincidint amb la celebració el 8 de març pròxim del Dia Internacional de la Dona, també s'han anunciat els noms de 28 grups d'habitatge més de la Generalitat que passen a tindre noms de dones.

De fet, cal recordar que l'any passat es va iniciar la primera fase d'aquest procés amb la modificació de 26 grups d'habitatge, a la qual ara se sumen 28 més "per a donar visibilitat a dones destacades en la lluita per la democràcia i la igualtat".

Dones com Manuela Ballester, Concepción Arenal, Maruja Mallo, Carmen de Burgos o Mercedes Hernández -que ha estat present en l'acte- i moltes altres donen nom a grups d'habitatge públic. Un reconeixement a aquestes dones que han destacat per les seues trajectòries professionals i el seu compromís continu per la construcció d'una societat més justa i igualitària.

No obstant això, la consellera ha explicat que en aquest canvi de denominació també "hem volgut destacar grups de dones anònimes que, amb la seua dedicació i amb la seua vida, van exercir i continuen exercint un paper molt rellevant en la nostra societat". És el cas de Dones del Tèxtil, Dones de l'Horta i Treballadores de la Ceràmica, entre moltes.

Premiats

Respecte dels premiats, el Premi Habitatge, Mobilitat i Urbanisme amb Perspectiva de Gènere per a ajuntaments de menys de 5.000 habitants ha sigut per al projecte 'Procés participatiu per a dissenyar la rehabilitació d'un edifici destinat a equipament públic a les Cases de Bàrcena', de l'Ajuntament de València, per la capacitat transformadora del projecte i de l'anàlisi i el disseny de l'espai amb perspectiva de gènere.

El premi per a ajuntaments d'entre 5.000 i 20.000 habitants ha correspost a l'Ajuntament de Meliana pel Projecte general estructural, per la qualitat i el rigor que desplega des de la visió d'arrelament territorial, inclusió social i perspectiva de gènere.

El premi per a ajuntaments de més de 20.000 habitants s'ha lliurat a l'Ajuntament de Vila-real pel Pla estratègic de la séquia Major de Vila-real, pel potencial que té que el projecte, que converteix la séquia Major i els seus voltants en un eix vertebrador i integrador de la ciutat, s'haja elaborat amb criteris de perspectiva de gènere.

El jurat també ha acordat atorgar una menció especial a l'actuació 'Promoció de l'equitat de gènere en els nomenclàtors de vies públiques a través de processos participatius', de l'Ajuntament de Quart de Poblet, per la qualitat del projecte i per impulsar el reconeixement a les dones, amb l'objectiu d'arribar a la paritat en les denominacions dels espais públics.

El premi per a institucions, organitzacions, associacions i col·lectius ha sigut per al projecte 'Patis vius, patis coeducatius', de l'Associació per la Coeducació, per posar en l'agenda de la perspectiva de gènere el primer lloc on les xiquetes i els xiquets aprenen a conviure en l'àmbit públic, impulsant la reflexió i emfatitzant que la coeducació ha d'impregnar tots els processos.

El premi per a professionals dels mitjans de comunicació ha sigut concedit a Pura Requena per acostar a la ciutadania accions amb perspectiva de gènere en matèria d'urbanisme des de la televisió pública valenciana À Punt, que ha obert un espai amb gran capacitat d'audiència.

Finalment, el jurat també ha acordat atorgar al portal E-Mujeres una menció especial en les categories de mitjans de comunicació i entitats pel seu treball pioner i sempre actualitzat en la difusió de l'urbanisme amb perspectiva de gènere.

Arxius relacionats