Salvador destaca l'aposta ferma del Consell per a dignificar el grup d'habitatges San Antón d'Elx per mitjà d'una àrea de regeneració urbana

19/02/2019
Salvador destaca l"aposta ferma del Consell per a dignificar el grup d"habitatges San Antón d"Elx per mitjà d"una àrea de regeneració urbana

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat "l'aposta ferma del Consell per a dignificar el grup d'habitatges de San Antón d'Elx" per mitjà de l'execució d'una àrea de regeneració i renovació urbana (ARRU), amb un cost global de 20,8 milions d'euros.

Així ho ha assegurat la consellera en una visita que ha fet al barri de San Antón acompanyada per l'alcalde d'Elx, Carlos González, i la directora general de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA), Laura Soto.

Salvador ha explicat que els dos primers edificis de San Antón ja estan acabats i, conjuntament amb l'Ajuntament d'Elx, "es continua avançant en el full de ruta i els objectius, sempre pensant en el benefici dels veïns i veïnes d'Elx" perquè tinguen habitatges dignes, assequibles i accessibles.

En 2016, la Conselleria d'Habitatge i l'Ajuntament subscrivien un conveni de col·laboració per a desenvolupar l'ARRU a San Antón, un barri degradat, amb un elevat índex de desocupació i moltes famílies en risc d'exclusió social.

El projecte està finançat pel Ministeri de Foment, la Generalitat i l'Ajuntament d'Elx, i mitjançant l'empresa municipal Promociones e Iniciativas Municipales de Elche SA Pimesa es du a terme la gestió.

L'actuació consisteix en la construcció de quatre edificis d'aproximadament 340 habitatges. A causa de l'elevat estat de deteriorament dels habitatges, cal fer la demolició dels blocs, la construcció d'habitatges nous, la reurbanització necessària i l'execució d'un programa de reallotjament.

Construcció de diversos edificis

La primera fase de l'ARRU inclou la construcció de tres edificis amb un total de 284 habitatges per a allotjar els veïns dels blocs 11, 12, 13 i 14. L'edifici 1 (74 habitatges) està construït i fins ara s'hi han traslladat 69 veïns.

Les obres de l'edifici 2 (120 habitatges) acaben de finalitzar. Les obres de construcció de l'edifici 3 (90 habitatges) estan en fase de licitació. La inversió del Ministeri de Foment i la Generalitat en aquesta primera fase ascendeix a 13,31 milions d'euros, dels quals 7,3 milions ja estan abonats (3,82 per part del Ministeri i 3,47 de la Generalitat).

La consellera ha visitat els edificis construïts on ha pogut comprovar les diverses tipologies d'habitatges. En el cas de l'edifici 2 es tracta d'una construcció moderna, lliure de barreres arquitectòniques i amb qualificació energètica B, la qual cosa implica una millora en l'aïllament, més confort als habitatges i menys consum energètic.

Com a conseqüència de la pròxima finalització de la Fase I, es planteja una Fase II amb un edifici d'aproximadament 55 habitatges, destinats al reallotjament de 40 famílies del bloc 6. Aquesta fase suposaria una inversió de 4,6 milions.

Los Palmerales

Salvador ha comentat que "governar és visualitzar les necessitats reals i concretes dels ciutadans i adoptar les polítiques precises per a donar-los solució". Per aquesta raó l'esforç d'aquest Consell a continuar treballant per a donar respostes a la degradació que aquests barris han patit durant anys.

En aquest sentit ha anunciat que al març està previst que la Conselleria comence les obres de millora d'edificis i reurbanització dins de l'ARRU dels habitatges socials del grup Los Palmerales d'Elx, amb una inversió de 2,1 milions, "la injecció econòmica més important que s'ha fet en els últims anys" en aquest grup.

L'actuació integra obres que comprenen l'adequació de portals i elements comuns, adequacions a la normativa d'instal·lacions elèctriques, renovació integral de cobertes, reforços estructurals, supressió d'humitats i reparació de façanes, principalment.

"Hem passat de la paralització que ens vam trobar quan hi arribàrem, a la realitat visible de hui", ha assegurat Salvador. Una realitat que no només ha canviat San Antón, "també altres grups que estaven més degradats i en els quals aquest Consell continua treballant per a millorar-los", ha conclòs.

Arxius relacionats