Metrovalencia va recollir més de 5.500 objectes perduts en 2018

17/02/2019

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va recollir durant l'any passat un total de 5.642 objectes perduts pels usuaris de Metrovalencia. Aquestes dades indiquen que s'obliden 15 objectes de mitjana al dia i 470 al mes, que es guarden, com a mínim un mes, a les estacions on es custodien i un altre mes a les instal·lacions de València Sud. Transcorregut aquest període de temps, i si els propietaris no els han reclamat, es lliuren a la Policia Local de València.

Els objectes que més apareixen en els metros i tramvies de València i l'àrea metropolitana són, per ordre, carteres i portamonedes, claus, motxilles, documentació (DNI, passaports, permisos de conduir, targetes sanitàries…), telèfons mòbils i paraigües.

Però aquests articles no es troben de manera homogènia durant l'any, sinó que hi ha èpoques propícies per a perdre determinats objectes. Així, en desembre i gener el personal d' FGV troba més targetes bancàries amb motiu de les compres de Nadal; al març, per Falles, qualsevol tipus d'objectes; al maig, amb l'arribada del bon oratge, les ulleres de sol s'obliden en els seients buits, i, a l'octubre, quan apareix el mal oratge, els paraigües, bufandes i guants han de ser retirats assíduament.

Si seguim amb la divisió per èpoques, els mesos en què més articles s'extravien són novembre, març i octubre, seguits de febrer, desembre i gener. Quan menys objectes es perden és a l'agost, juliol i juny, mesos en què hi ha més períodes vacacionals entre els treballadors i estudiants, i el nombre de clients d'FGV es redueix pel que fa a la resta de l'any.

Gràcies als protocols establits per FGV per a la gestió i custòdia d'objectes perduts, la recuperació d'un objecte per part del propietari durant el període que està registrat en FGV es xifra en un 35,7 %; el percentatge restant és lliurat a la Policia Local de València o traslladat a un punt verd o de reciclatge, si es tracta d'objectes en estat de desgast o deterioració evident. Pel que fa al temps que es tarda en recuperar un article, varia si hi ha algun element identificatiu o el client el reclama; si és així, especialment quan es tracta d'un objecte de valor, se sol retirar fins i tot la mateixa jornada de la pèrdua.

Procediment que s'ha de seguir

Les estacions amb Espai del Client (Colón i Xàtiva), els centres d'Atenció del Client de Benimaclet i Aeroport i els Punt del Client (Àngel Guimerà, Empalme, Torrent Avinguda, Marítim-Serrería i Mislata) són els punts de lliurament i de recollida per part dels usuaris en una primera fase, abans de ser traslladats a la seu central de València Sud.

Transcorregut un mes, els objectes són recollits i es porten a una dependència de València Sud per a intentar localitzar-ne el propietari, donar-los de baixa per al reciclatge segons el seu estat o bé lliurar-los a l'Oficina d'Objectes Perduts de València quan ha passat un altre mes. Es distingeixen els objectes de valor per a donar-los un tracte especial en la cadena de custòdia, amb fotografies i utilització de caixa forta.

Els documents oficials (DNI, passaports, etc.), són lliurats a la policia el més prompte possible per a intentar localitzar-ne el propietari. Les targetes bancàries són destruïdes a fi de no ser manipulades; s'eviten així riscos innecessaris. Pel que fa a la resta d'objectes que permeten trobar-ne el propietari, es fan seguiments i petites recerques per part del personal d'Atenció al Client per a poder lliurar-los.

Pel que fa als diners en metàl·lic recollits de carteres, bosses o portamonedes que no han sigut recuperats pels propietaris, FGV els lliura a entitats benèfiques per a ajudar a sufragar les despeses que puguen tenir.

Objectes sorprenents

A més de la pèrdua d'objectes habituals, com els esmentats anteriorment, criden l'atenció una sèrie d'articles que costa creure que els usuaris els obliden, com ara bicicletes, crosses, maletes, dosis d'insulina, cadires d'oficina o de rodes, carros de bebé, navalles, càmeres de fotos, uniformes, receptes i informes mèdics, dècims de loteria, pinso d'animals, escriptures de pis, justificants d'apostes esportives, denúncies del jutjat, una Bíblia i un Alcorà, o, fins i tot, una barbacoa.

Arxius relacionats