La Conselleria d'Habitatge cedirà a l'Ajuntament d'Almassora el solar després del derrocament del Grup B per a usos de finalitat pública

08/02/2019
La Conselleria d"Habitatge cedirà a l"Ajuntament d"Almassora el solar després del derrocament del Grup B per a usos de finalitat pública

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori cedirà temporalment a l'Ajuntament d'Almassora el solar que quede després del derrocament del grup d'habitatges públics José Ortiz, conegut com a Grup B, perquè el destine a usos de finalitat pública.

Així ho ha traslladat hui la consellera d'Habitatge, María José Salvador, a l'alcaldessa d'Almassora, Mercedes Galí, en una reunió que han mantingut al consistori.

A mitjan gener la consellera va anunciar un acord amb l'Ajuntament per a derrocar el Grup B i permutar el solar que quedara a l'avinguda José Ortiz, 167, per tres solars a diversos punts del municipi.

No obstant això, després de les converses mantingudes amb l'Ajuntament, "finalment s'ha decidit que, en comptes de permutar el solar que resulte del derrocament, la Generalitat cedirà de manera temporal aquest solar al consistori perquè el destine a fins públics en benefici dels veïns d'Almassora", ha explicat Salvador.

Perquè la cessió siga efectiva, l'Ajuntament haurà de sol·licitar a la Generalitat el solar i acreditar-ne la finalitat pública i l'ús social.

En l'actualitat, el grup de 38 habitatges es troba buit i en estat de ruïna. Inicialment era un grup compost per 94 habitatges, dels quals 56 van ser demolits i ara en queden 38. Durant anys s'han produït molts conflictes en aquest edifici i ara, per fi, s'ha trobat una solució consensuada entre les parts.

Els estudis que es van fer van mostrar que el cost de rehabilitació integral de l'edifici supera el 50 % del valor d'una edificació semblant de nova planta i, a més, l'edifici està fora d'ordenació. A això cal sumar-hi que aquest derrocament també dona resposta a les peticions dels veïns d'Almassora.

Pel que fa al full de ruta programada per al Grup B, Salvador ha declarat que la licitació de la redacció del projecte i de l'execució del derrocament es realitzarà com més prompte millor, després del desenvolupament del projecte i l'adjudicació de les obres.

Habitatges en cooperativa o amb lloguers assequibles

La consellera ha recordat que, encara que a Almassora finalment no s'ha optat per la construcció d'habitatges en altres solars, molts municipis de la Comunitat sí que han apostat per promoure sòl per a la construcció d'habitatges que garantisquen el lloguer assequible als ciutadans. "A la Comunitat hi ha molts joves menors de 35 anys, o persones que encara que tenen un treball no es poden permetre accedir a un habitatge en el mercat lliure, per això, la Generalitat està promovent habitatges que hi garantisquen l'accés i els lloguers assequibles", ha indicat Salvador.

En aquest sentit, ha destacat l'interés que ha despertat el concurs impulsat per la Conselleria per a la constitució d'un dret de superfície sobre set parcel·les de la Generalitat en diversos municipis, per a la construcció i gestió d'habitatges protegits a favor de cooperatives d'habitatges.

Amb aquest concurs s'inicia la primera de les tres fases que constitueix el Pla de gestió integral de sòl que Habitatge està duent a terme amb l'objectiu d'implantar mesures que impulsen la revitalització urbana, la reducció dels preus de les edificacions i l'augment del parc públic d'habitatges. Tot això per a donar resposta a la necessitat d'habitatge dels ciutadans de la Comunitat.

Les parcel·les que s'acullen estan ubicades a Gandia, Alzira, Torrent, Alacant, Alcoi, Sant Joan i Torrevieja i s'estima que es podran construir un total de 180 habitatges protegits. En aquest concurs les cooperatives d'habitatge adjudicatàries seran les titulars del dret de superfície per un termini màxim de 75 anys i cediran als socis l'ús de l'habitatge com a domicili habitual i permanent. En finalitzar aquest termini, el sòl i l'edificació revertiran en la Generalitat, és a dir, tornaran a ser de titularitat pública.

A més, la Conselleria també està treballant en els plecs d'un concurs que estarà dirigit a promotors privats que construïsquen habitatges de lloguer assequible.

Una iniciativa que, segons ha recordat Salvador, "es podria haver dut a terme també a Almassora per a facilitar l'accés a l'habitatge a un segment de la població com els menors de 35 anys, que en aquests moments tenen moltes dificultats d'independitzar-se i accedir a un habitatge en el mercat lliure".

Arxius relacionats