La Generalitat i l'associació 'Crecer en La Coma' es reuneixen per a analitzar la situació del barri

07/02/2019

Representants de la Conselleria d' Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territorio s'han reunit amb l'associació 'Crecer en La Coma' per a analitzar la situació del barri i atendre les propostes del col·lectiu.

En la trobada han participat el director general d'Habitatge, Rafael Briet, la directora general de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), Laura Soto, i representants, així com veïnat de 'Crecer en La Coma'.

En la reunió s'han arribat a diversos acords. El primer d'ells ha sigut la creació d'un protocol d'itinerari dels expedients oberts en La Coma, que es presentarà en la Subcomissió Mixta d'Habitatge de La Coma, en la qual participen tots els agents veïnals i socials del barri. A més, s'ha decidit convocar aquest mes de febrer una reunió de la Subcomissió Mixta.

Des de la Conselleria també se'ls ha informat que s'està treballant en una aplicació web per a consultar els expedients dels sol·licitants d'habitatge de La Coma. Per a preservar la protecció de dades, la consulta es realitzarà de manera personal amb accés només a les dades de l'estat de l'expedient.

A més, la directora general de l'EVha s'ha compromés a rebre a un representant del barri perquè li presente tota la documentació que disposa i el llistat de casos que sol·liciten un habitatge i que demanen que siguen revisats.

En relació als casos més complexos que requerisquen més estudi, el grup de treball format per l'EVha i els serveis socials de Paterna els citarà per a estudiar el cas concret, de manera que es puguen personar amb qui ells designen, ja siga una associació, una assessoria legal, etc.

En la reunió, també ha quedat de manifest "l'esforç que l'actual Consell està realitzant per a millorar la situació d'un parc públic d'habitatge que, durant molt anys, va estar abandonat".

En concret, en el barri de La Coma, des de l'inici de la legislatura, la Conselleria d'Habitatge ha adjudicat obres per valor de 6,55 milions d'euros. D'ells, 3,35 milions s'han destinat a la reparació de 158 habitatges per a tornar a adjudicar, així com a la millora d'elements comuns dels edificis.

Els 3,2 milions restants es destinen a les obres de l'Àrea de Rehabilitació i Regeneració Urbana (ARRU) que la Conselleria està executant actualment en La Coma. Es tracta d'un conjunt d'obres de rehabilitació d'edificis i inclou l'adequació de vestíbuls i elements comuns; adequació a la normativa dels subministraments elèctrics i d'aigua; reparació de la xarxa de sanejament; modernització dels ascensors; millores en l'accessibilitat i enllumenat; la reestructuració i adequació d'espais públics.

Hi ha que destacar que, dins del contracte d'obres de l'ARRU i per ajudar a la integració sociolaboral dels veïns del barri, la Conselleria obliga a l'empresa a contractar almenys al 50% del personal necessari d'entre persones de la localitat en situació de desocupació de llarga durada, amb prioritat a persones residents de La Coma. Les obres requereixen set persones per a treballar, que s'incrementaran a altres sis des del segon fins al sisé mes de l'obra.

Així mateix, l'ARRU es complementa amb una sèrie de mesures socials. Des de la Conselleria d'Habitatge es treballa en un pla director de La Coma, que agrupa les diferents accions que s'estan adoptant per a revitalitzar i dinamitzar aquest barri. Entre elles, inclou 15 Plans d'Intervenció Integral Sostenible que s'aplicaran a 47 comunitats de veïns i que afectarà a més de 1.000 famílies.