La Generalitat llança un índex de preus de referència com a mecanisme de prevenció davant de la bambolla del lloguer

17/12/2018
La Generalitat llança un índex de preus de referència com a mecanisme de prevenció davant de la bambolla del lloguer

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presentat l'índex de preus de referència, una eina que desenvoluparà l'Observatori de l'Hàbitat i la Segregació Urbana que ha creat la Generalitat i que servirà com a "mecanisme de prevenció davant de la bambolla del lloguer".

La consellera, acompanyada amb el director general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rafa Briet, i la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació, Begoña Serrano, ha destacat la importància d'aquest índex que "de manera pionera ha llançat la Generalitat i que situa la Comunitat Valenciana en la primera autonomia que disposa d'una eina d'aquestes característiques".

A través d'aquesta aplicació es podran determinar les zones tensionades amb alts preus a la Comunitat ja que s'ha fet un treball d'estudi de l'evolució dels preus en els últims tres anys i, a més, també permetrà establir l'interval en què es mouen els preus de referència en cada zona depenent de la superfície de l'habitatge i de l'any de construcció. La consellera ha anunciat que l'Observatori de l'Hàbitat tindrà la seua primera sessió al mes de gener per a identificar les zones tensionades i establir quin seria el preu de referència en l'àmbit dels intervals de preus establits.

Beneficis fiscals

"La Generalitat posa a disposició de la ciutadania l'índex de preus de referència que es podrà consultar el visor que ha desenvolupat l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV) en la pàgina web de la Conselleria i que informarà a totes les persones interessades sobre els preus en el seu barri o localitat", ha indicat Salvador.

Aquesta eina "aporta transparència al mercat i a la política d'habitatge" però no sols té "un vessant informatiu perquè els ciutadans puguen conéixer els preus de la zona sinó que l'objectiu és que s'utilitze i que els propietaris fixen els seus preus seguint aquest índex".

Per a això, la Generalitat ha previst beneficis fiscals per als propietaris que s'acullen a aquest índex en les zones més tensionades que podrien arribar a deduir-se un 5 % del tram autonòmic IRPF amb un màxim de 3.000 euros. A més, també es podrà obtindre més puntuació en les ajudes estatals i autonòmiques per a actuacions de rehabilitació.

No obstant això, la consellera ha assenyalat que "l'objectiu final de la Generalitat és que aquest índex puga, amb caràcter obligatori, limitar els increments abusius dels preus de lloguer". Una mesura que la Conselleria ja ha traslladat al Ministeri de Foment que té les competències en aquesta matèria per a poder fer vinculant aquest índex.

Dades estudiades

Segons s'ha explicat en la presentació, la Generalitat ha analitzat més de 220.000 dades objectives del Registre de Fiances de la Comunitat Valenciana, així com els fitxers cadastrals i dades geolocalitzades que han permés tindre més de 50.000 preus de lloguers d'habitatges a la Comunitat Valenciana. L'aplicació creada permet tindre les dades georeferenciades i determinar els preus en cada zona i l'evolució que han seguit en els últims tres anys.

Així, de l'estudi fet es desprén que en els últims tres anys, 45 zones de la Comunitat Valenciana han patit un augment brusc de més del 20 % del preu del lloguer. Aquestes dades es podran utilitzar per l'Observatori de l'Hàbitat -que ha creat la Generalitat i que té també la representació de les organitzacions socials, empresarials i professionals- per a definir les zones tensionades i fixar els preus de referència.

Arxius relacionats