La Generalitat presenta l'itinerari cicloturístic europeu EuroVelo, amb més de 500 quilòmetres que discorren per la Comunitat Valenciana

13/12/2018
La Generalitat presenta l"itinerari cicloturístic europeu EuroVelo, amb més de 500 quilòmetres que discorren per la Comunitat Valenciana

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, junt amb el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha presentat l'itinerari cicloturístic europeu EuroVelo, que recorrerà més de 500 quilòmetres per la Comunitat Valenciana travessant xarxa viària, camins, vies pecuàries i infraestructures ciclistes consolidades.

La consellera ha anunciat que es preveu que la primera fase d'aquest projecte estiga operativa en 2020 amb una inversió estimada de 4,7 milions d'euros de la Generalitat, amb la col·laboració dels ajuntaments.

L'itinerari es dividirà en 10 etapes, travessarà 78 municipis, alguns declarats conjunt historicoartístic, 4 parcs naturals i donarà servei a 2,4 milions d'habitants sense comptar turistes i visitants.

"El traçat proposat per la Generalitat configura una representativa mostra de la diversitat cultural i paisatgística del nostre territori", ha assenyalat Salvador.

Itinerari europeu

EuroVelo és un projecte gestionat per la Federació Europea de Ciclistes que té com a objectiu conformar una única xarxa ciclista transnacional d'àmbit europeu. Actualment, ja disposa de més de 45.000 quilòmetres operatius en tota Europa i, una vegada completat íntegrament, superarà els 70.000 quilòmetres de recorregut.

L'itinerari que travessa la Comunitat Valenciana és la ruta EV8 - Ruta Mediterrània, amb prop de 6.000 km de longitud. Aquesta uneix Cadis i Atenes, i continua per Xipre, a través d'11 països de la conca mediterrània i de les seues diverses regions.

María José Salvador ha destacat la importància d'aquesta ruta, que ha definit com "el corredor mediterrani de la bicicleta que travessarà i connectarà tota Europa per a potenciar la mobilitat sostenible. L'objectiu de la Generalitat és aconseguir que tot el nostre territori estiga dotat i connectat d'infraestructures amb mobilitat sostenible, i per això ja estem aplicant el programa per a la millora de la mobilitat UNEIX, amb objectius estratègics fins a 2030".

Salvador ha explicat que la Generalitat es va adherir a aquesta iniciativa l'abril de 2017, i una vegada redactat l'estudi de planejament en què es defineix l'itinerari, que ha sigut consensuat amb les diferents administracions com ajuntaments, diputacions, confederacions hidrogràfiques i parcs naturals, s'ha remés als experts d'EuroVelo perquè aquest siga analitzat.

Fases

El director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, ha explicat les qüestions tècniques i les rutes, i ha destacat que es preveu que aquest itinerari puga estar en servei en 2020 en una primera fase, per mitjà de la senyalització i amb una mínima intervenció en obres, que s'estima que pot arribar a suposar una inversió estimada de 4,7 milions d'euros de la Generalitat en col·laboració amb els ajuntaments.

En una segona fase, fins a 2030, es farien obres de més importància per a millorar la qualitat de l'itinerari amb una inversió estimada de 6,2 milions d'euros. En total es calcula que fins a 2030 s'invertiran 10,9 milions d'euros per a l'itinerari EuroVelo a la Comunitat.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha apuntat que des del punt de vista turístic "necessitem aquest tipus d'iniciatives que ens permeten incrementar l'oferta d'un producte com és el cicloturisme, el qual té una gran acceptació en els mercats emissors en què treballem".

Al mateix temps, ha afegit, "ens ajuda a reforçar la imatge d'una Comunitat Valenciana més sostenible i amb una proposta de qualitat de vida que vertebra tot el territori, el qual té un alt valor paisatgístic. Nosaltres podem complementar aquest projecte mitjançant un reforç en la nostra estratègia de promoció i màrqueting en mercats internacionals".

Finalment, ha indicat que "som molt conscients que aquesta demanda és una tendència en els mercats en aquest moment. De fet, recentment celebrem a Alcoi les jornades nacionals de cicloturisme, i es tracta d'un projecte totalment alineat amb els valors i principis del nostre llibre blanc i de la recentment aprovada Llei de turisme, oci i hospitalitat".

Arxius relacionats