La Generalitat oferirà transport públic gratuït el 22 de setembre amb motiu de la celebració del Dia Europeu sense Cotxe

14/09/2018
La Generalitat oferirà transport públic gratuït el 22 de setembre amb motiu de la celebració del Dia Europeu sense Cotxe

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de Territori, María José Salvador, i el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han presentat les actuacions relacionades amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, acompanyats pels alumnes de 2n d'ESO de l'IES Lluís Vives.

La consellera ha explicat que es tracta d'una iniciativa "transversal en què hem involucrat la mobilitat sostenible, el transport públic i les campanyes que desenvoluparem en l'àmbit educatiu, perquè creiem que és fonamental conscienciar des de xicotets sobre la necessitat d'utilitzar el transport públic o moure's sense cotxe en el marc de la Setmana de la Mobilitat".

En aquest context, Salvador ha anunciat que "un any més la Generalitat vol impulsar i fomentar l'ús del transport públic i, per això, divendres 22 de setembre s'oferirà transport gratuït en Metrovalencia, TRAM d'Alacant i TRAM de Castelló". 

La consellera ha destacat també el recent anunci del president Puig que a final d'any tindrem servei de metro nocturn els caps de setmana, i així ens equipararem amb altres ciutats europees. Salvador hi ha afegit que "pretenem que siga una mesura dinàmica que es millorarà a mesura que funcione aquest nou servei. A més, amb la posada en marxa d'aquest contribuirem a reduir la sinistralitat".

La consellera ha fet aquestes declaracions en el transcurs de la visita que junt amb els alumnes de Secundària i el conseller Vicent Marzà ha realitzat a les instal·lacions de Metrovalencia, on han visitat el lloc de comandament, tallers i una unitat de metro en què han mantingut un col·loqui amb els joves sobre mobilitat.

Salvador i Marzà han donat a conéixer la iniciativa "#HuiDescansaElCotxe" i han intercanviat amb els estudiants i els seus professors idees i propostes per a conscienciar la societat sobre els beneficis de la mobilitat sostenible. 

El conseller Marzà ha assenyalat que "aquesta campanya de conscienciació i debat per a l'alumnat és imprescindible, per això cada any des d'Educació ens encarreguem de difondre-la en tots els centres educatius valencians perquè alumnat, professorat i famílies s'impliquen en el projecte".

També han assistit a la visita el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo; la directora gerent de l'Autoritat del Transport Metropolità, María Pérez, i el director gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Juan Andrés Sánchez Jordán.


Campanya educativa

La Generalitat ha posat en marxa una campanya dirigida a més de 200.000 joves estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat i FP perquè reflexionen a les aules i a les seues cases sobre la necessitat de canviar i millorar els hàbits de mobilitat. 

Amb aquesta iniciativa els joves d'entre 14 i 18 anys poden obrir un debat amb els seus professors i familiars emmarcat en la Setmana Europea de la Mobilitat que se celebra del 16 al 22 de setembre. 

"Amb aquesta proposta busquem potenciar la reflexió en el cercle familiar o més proper dels joves per a veure com ens movem i què podem fer per a canviar aquests hàbits poc sostenibles", ha assenyalat la consellera. 
En la pàgina web www.huidescansaelcotxe.gva.es es pot trobar tota la informació sobre aquest tema sobre com aconseguir premis com ara bicicletes, monopatins, patinets, cascos o abonaments de transport públic. 

Els estudiants matriculats en el curs 2018-2019 en centres docents de la Comunitat Valenciana de Secundària, Batxillerat i Formació Professional podran participar, a través del seu perfil de la xarxa social Instagram en mode públic, amb l'etiqueta #HuiDescansaElCotxe, mitjançant una imatge en què apareguen al costat d'un familiar o conegut conductor que faça el gest de deixar les claus del cotxe a casa i especifiquen en la publicació a quin curs, centre educatiu i localitat pertanyen. 

Aposta pel transport sostenible

"Amb aquestes iniciatives volem anar més enllà de la simple promoció de l'ús del transport públic de manera simbòlica i pretenem aconseguir que els més joves ens ajuden a educar i sensibilitzar els seus familiars sobre els avantatges de fer desplaçaments més sostenibles que ajuden a millorar el nostre entorn i el medi ambient, enfront de les conseqüències i els efectes negatius que té per a tots l'ús abusiu del cotxe", ha indicat Salvador.

En aquest sentit, Vicent Marzà hi ha afegit que "l'aposta pel transport sostenible junt amb mesures educatives de seguretat viària es treballen, a més, durant tot el curs en les escoles i els instituts mitjançant materials pedagògics, projectes d'innovació relacionats amb aquestes temàtiques, la formació del professorat, la promoció del «Camí escolar segur» o el foment de la mobilitat segura amb bicicleta".

Arxius relacionats