La Generalitat i AVS Comunitat Valenciana analitzen les mesures del Pla estatal d'habitatge 2018-2021

17/04/2018

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha mantingut una reunió amb representants de la Secció de la Comunitat Valenciana de l'Associació Espanyola de Gestors Públics de Vivenda i Sòl (AVS) per a analitzar les mesures que inclou el Pla estatal d'habitatge 2018-2021.

La directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, ha rebut la representació d'AVS, encapçalada per la seua presidenta i també directora general de l'Entitat Valenciana d'Habitage i Sòl (Evha), Helena Beunza.

A la reunió també han assistit altres membres d'AVS, l'activitat fonamental de la qual és l'habitatge protegit, com el gerent de Societat Anònima Municipal Actuacions Urbanes de València (Aumsa), José Antonio Martínez Roda; el gerent de Promocions i iniciatives municipals d'Elx (Pimesa), Antonio Martínez; el director Comercial i d'Habitatge de Pimesa, Juan Valero, i el gerent d'AVS, Enrique Bueno.

La directora general d'Habitatge ha explicat durant la trobada que la Conselleria ja ha traslladat al Ministeri de Foment la seua proposta per a aportar les màximes quanties al Pla estatal d'habitatge "amb l'objectiu de rebre el 100 % de la subvenció estatal", per la qual cosa la Generalitat cofinançarà el 30 % del pla i el Ministeri el 70 % restant.

"Un fet que demostra l'aposta ferma del Consell per les ajudes de lloguer i rehabilitació, així com per facilitar l'accés a un habitatge digne als ciutadans", ha assegurat Torró.

D'aquesta manera, en la proposta enviada per la Conselleria d'Habitatge al Ministeri es preveu una inversió total de 51,8 milions d'euros per a 2018 per a huit programes diferents: lloguer, ajudes per a persones en situació de desnonament, foment del parc d'habitatges de lloguer, foment de la millora de l'eficiència energètica d'habitatges, foment de la conservació i millora de l'accessibilitat en habitatges, foment de la regeneració urbana i rural, ajudes a joves i foment de l'habitatge per a persones majors o amb discapacitat.

La directora general d'Habitatge ha assegurat que "la Generalitat ja ha complit la seua part i està a l'espera de la resposta del Govern central perquè es redacte de manera urgent el conveni per a signar amb les autonomies i poder convocar i garantir així les ajudes al lloguer i a la rehabilitació en aquest exercici", alhora que ha reiterat que l'objectiu del Consell és "desenvolupar totes les línies de subvenció encara que tot dependrà del conveni que és necessari signar entre el Ministeri i les comunitats autònomes".

Per la seua banda, la directora general d'Evha i presidenta d'AVS Comunitat Valenciana, Helena Beunza, ha destacat la necessitat potenciar l'habitatge public, la seua rehabilitació i la creació de nous parcs públics d'habitatge en lloguer.

A més, ha ressaltat la figura del gestor públic i el paper de les empreses públiques, perquè es consideren entitats col·laboradores a l'hora de gestionar les ajudes del Pla estatal.

Conveni AVS, Concovi i Plataforma del Tercer Sector

Així mateix, Beunza ha informat Torró sobre la recent signatura d'un conveni entre la Plataforma del Tercer Sector, AVS i la Confederació de Cooperatives de Vivendes i Rehabilitació d'Espanya (Concovi) amb l'objectiu de crear una aliança per l'habitatge social i reforçar el compromís constitucional pel qual tots els espanyols haurien de disfrutar d'un habitatge digne i adequat.

L'objectiu del conveni passa per establir les línies estratègiques que uneixen les tres organitzacions en l'impuls de l'habitatge social i la rehabilitació a Espanya. D'aquesta manera, es va acordar coordinar accions conjuntes per a desenvolupar una aliança en matèria de política social d'habitatge, en uns moments en què el nou Pla estatal d'habitatge, aprovat recentment, no resol la situació d'exclusió residencial de la població més vulnerable i es queda molt lluny de les expectatives pressupostàries de les entitats socials.

Beunza ha declarat que l'habitatge és un servei "essencial" perquè les persones puguen desenvolupar-se i per a això "és necessari planificar i executar una política basada en les necessitats reals".

En aquesta línia, s'insta el Govern a augmentar la dotació pressupostària per a l'habitatge social a l'1 % del PIB, ja que la crisi ha precaritzat el treball i ha produït un descens en els ingressos de les famílies fent que les necessitats d'habitatge protegit i la demanda es reorienten al lloguer amb rendes baixes.