Salvador presenta la nova Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl per a reforçar l'habitatge social, mobilitzar la VPO i potenciar el sòl logístic

12/03/2018
Salvador presenta la nova Entitat Valenciana d"Habitatge i Sòl per a reforçar l"habitatge social, mobilitzar la VPO i potenciar el sòl logístic

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presentat la nova Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), que substitueix l'antiga Entitat d'Infraestructures de la Generalitat (EIGE), amb l'objectiu de "reforçar el paper de l'habitatge social, mobilitzar la VPO i la gestió de sòl residencial i logístic" de la Comunitat.

En la presentació, en què ha estat acompanyada per la directora general d'Habitatge, Rebeca Torró, i la directora general de la fins ara EIGE i nova EVha, Helena Beunza, Salvador ha explicat que l'anterior entitat era "un calaix de sastre on l'antic govern va fusionar fins a quatre empreses públiques. "Un monstre descomunal sense sentit que va acabar assumint les despeses de la Fórmula 1 o obres de la xarxa de FGV i on no es prioritzava la gestió de l'habitatge social".

No obstant això, durant aquests dos anys l'actual Consell ha marcat "un full de ruta clar" i s'hi han donat "passos per a reorientar aquesta entitat que culminen en la clarificació i el canvi de nom a EVha". Aquest nou ens continua sent una entitat pública empresarial, conserva el seu patrimoni propi i reforça la funció social de l'habitatge amb la gestió de més de 13.000 immobles, la mobilització de les VPO de la Generalitat, així com la gestió de sòl residencial i logístic.

Acciones futures a l'EVha

Salvador també ha presentat les actuacions futures que durà a terme la nova entitat EVha que tindrà com a objectiu l'impuls de l'habitatge públic. Així, ha anunciat una inversió de més de 13 milions d'euros a les Àrees de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU) per al període 2018-2019 a set barris d'habitatges públics d'Alacant, Alcoi, Elx, Castelló, Paterna i Sagunt.

A més, la Conselleria també preveu cinc milions per a implantar Plans d'Intervenció Integral Sostenible (PIINS), que inclouran la millora d'elements comuns, a 12 grups d'Almoradí, Monòver, Santa Pola, Borriana, la Vall d'Uixó, Alberic, Benaguasil, l'Alcúdia de Crespins, Picassent, Riba-roja de Túria i Tavernes Blanques. Aquesta inversió també inclou un pla d'intervenció urgent a Alfafar.

Pel que fa a la VPO, Salvador ha assegurat que des de la Generalitat, "s'aposta de forma decidida per aquest tipus d'habitatge per a ajudar les persones que no poden fer front els preus del mercat". Per això, ha anunciat una inversió per als pròxims anys de "6,3 milions d'euros per a finalitzar huit promocions amb un total de 111 habitatges que l'anterior govern va paralitzar a diversos municipis".

Mobilització de sòl residencial

Entre les accions futures de l'IVha més destacades, la consellera ha anunciat la posada en marxa enguany de la redacció d'un Pla de gestió integral de sòl per a donar eixida a 49 parcel·les de sòl residencial per a construir 1.588 habitatges a Alacant, el Campello, Sant Joan d'Alacant, Gandia, València, Torrent, Benaguasil, Alzira, Silla, Manises, Albaida, Torrevieja, Alcoi i Elx.

En aquest pla s'estudiaran diferents fórmules de col·laboració per a construir VPO de lloguer assequible. De fet, el primer plec de condicions que es traurà serà per a cooperatives sense ànim de lucre en el qual la Generalitat cedirà el sòl per a la construcció d'habitatges sense perdre la titularitat pública.

Salvador ha assegurat que a la Comunitat hi ha demanda de VPO, per aquest motiu "treballem amb cooperatives i promotors que ens plantegen la necessitat i la seua voluntat de participar".

Per a concloure, Salvador ha declarat que "el camí recorregut aquests anys demostra el treball ben fet i una eficient gestió de recursos". Ara, amb la nova etapa que s'obri amb l'EVha, "es consolidarà el full de ruta iniciat per a ampliar i millorar el parc públic d'habitatge, seguir oferint noves alternatives habitacionals i es donarà un impuls decidit al sòl residencial i logístic de la Comunitat".

Balanç d'actuacions en l'EIGE

D'altra banda, durant la seua intervenció l'actual directora de l'EVha, Helena Beunza ha fet un balanç de les principals actuacions dutes a terme durant aquesta legislatura. Així ha destacat l'esforç que el Consell ha realitzat per a "posar a la disposició dels ciutadans un parc públic abandonat durant anys amb la creació del Pla de dignificació d'habitatge social que va impulsar en la Generalitat en 2015.

Davant això, ha explicat que s'han invertit 11 milions d'euros per a la reparació i rehabilitació de 583 habitatges i ja hi ha 174 més en reparació o valoració. A més, s'han adjudicat 635 pisos a les persones amb majors necessitats, d'aquestes, 74 havien perdut la seua casa a causa d'una execució hipotecària i 64 eren víctimes de violència de gènere.

Així mateix, Beunza ha indicat que gràcies a les campanyes informatives per a explicar les mesures del Consell, 3.065 famílies s'han beneficiat de bonificacions, i altres 2.159 s'han acollit a ajornaments de deute. La directora de l'EVha també ha ressaltat la posada en marxa de 26 Plans d'intervenció integral sostenible (PIINS) als barris més degradats per a "treballar la integració social i aconseguir transformar-los".

Respecte a l'habitatge protegit de la Generalitat, Helena Beunza ha explicat que, en aquests dos anys, s'ha aconseguit una ocupació del 73 % de les VPO de lloguer i la mobilització del 50 % de les de venda que estaven buides al juliol de 2015. Uns resultats que "són fruit de la posada en marxa d'una sèrie de mesures per a facilitar l'accés a les VPO com el Pla de lloguer assequible i els nous criteris socials en l'adjudicació per a prioritzar determinats col·lectius".

Finalment, ha remarcat l'impuls que l'actual Consell ha donat al Parc Logístic de València (PLV) a Riba-roja de Túria amb la venda de 142.359 m² de sòl a empreses en aquests dos anys, davant els no arriba a 10.000 m² de tota la legislatura anterior.

L'activitat generada per les empreses allí instal·lades per a alçar les seues naus ha suposat una inversió de 34.416.185 euros i s'hi han creat 200 nous llocs de treball. És més, ha assegurat que 2018 serà l'any de la logística per a la Generalitat ja que la Comunitat serà l'autonomia protagonista al Saló Internacional de la Logística (SIL) que se celebra a Barcelona.

Arxius relacionats