El Consell participa en un projecte europeu per a geolocalitzar els certificats energètics de més de 300.000 immobles de la Comunitat

17/02/2018

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), participa en un projecte d'investigació finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea, que ha permés geolocalitzar els certificats energètics de més de 300.000 immobles a la Comunitat.

Així, la directora de l'IVE, Begoña Serrano, ha explicat que "aquests certificats energètics d'edificis valencians, junt amb altres de Bulgària, França, el Regne Unit i Itàlia, estan per primera vegada disponibles en una plataforma web on es poden geolocalitzar i veure el seu potencial de renovació energètica".

Per a Serrano, "la col·laboració entre administracions, en aquest cas la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració, representada per l'IVE, i la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, representada per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), ha permés dur a terme aquesta iniciativa en el marc del projecte europeu ENERFUND".

Així mateix, ha destacat que "aquesta iniciativa, pionera a Europa i finançada per la Comissió Europea, tracta d'utilitzar els certificats energètics dels edificis per a promoure el mercat de la rehabilitació, vinculant-los a alguns filtres, d'accés lliure per als usuaris d'aquesta aplicació en línia, que permeten comparar certificats, potencials millores de qualificacions, etc.".

La directora de l'IVE ha explicat que "aquest etiquetatge, semblant als electrodomèstics que qualifiquen energèticament de la A, de més eficiència, a la G, a menys eficiència, es fomenta una manera innovadora, ja que reuneix el màxim de certificats europeus en un visor interactiu en línia, accessible per a tots els agents interessats, com administracions, bancs, promotors, ciutadans, professionals, empreses".

També ha afegit que la Comissió Europea, per mitjà del finançament d'aquest tipus de projectes d'investigació, "vol promoure eines i estudis que faciliten el desenvolupament de normativa que ajude a assolir els objectius que preveu el full de ruta cap a una economia hipocarbònica competitiva en 2050, fixada per la Unió Europea".

De fet, la directiva d'eficiència energètica, coneguda per les seues sigles com EPDB (Energy Performance Directive of Buildings, que es troba sota revisió, fixarà, entre altres, objectius més exigents sobre la rehabilitació energètica dels edificis existents com a motor de canvi.

A més dels certificats d'eficiència energètica valencians, en l'eina s'han implementat els certificats energètics catalans, ja que el responsable del seu registre, l'ICAEN (Institut Català de l'Energia), és un dels pocs organismes regionals que disposa d'aquests certificats en format obert i amb la informació de les seues coordenades. D'aquesta manera s'ha obtingut un mapa de certificats que comprén gran part de l'àrea mediterrània.

Finalment, Serrano ha apuntat que "es busca la màxima difusió d'aquesta iniciativa, la Comissió Europea té interés a demanar les opinions d'aquest "exercici" de 'big data', perquè puga extrapolar-se a més països o formar part de les exigències que contenen directives europees, de manera que es promoga la transparència i l'intercanvi de dades, la visibilitat i la millora del parc edificatori".