El Consell inicia els tràmits per a modificar la LOTUP i adaptar-la al 'nou cicle de protecció del territori'

16/02/2016
El Consell inicia els tràmits per a modificar la LOTUP i adaptar-la al "nou cicle de protecció del territori"

El Consell ha iniciat els tràmits per a modificar l'actual Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) i s'ha marcat sis mesos de termini per a presentar una proposta. Així ho ha anunciat aquest matí la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador en acabar la primera reunió constitutiva del grup "Espai Territori: experts per un nou urbanisme" en què han participat més d'una vintena de professionals procedents del món acadèmic, institucional així com de diverses àrees multidisciplinàries.

L'objectiu d'aquest nou cercle d'experts, creat per la conselleria, és crear un fòrum de participació i diàleg capaç d'estudiar i analitzar l'urbanisme vigent, fixar directrius i criteris i fer propostes necessàries per a les modificacions normatives que es realitzaran, com la pròxima reforma de la LOTUP.

Per a la consellera esta primera reunió ha servit per a iniciar un procés de modificacions legislatives, ja que, és necessari adaptar-se al "nou cicle, al nou full de ruta del territori i urbanisme que ha de ser de protecció de territori, d'un urbanisme sostenible i per a les persones".

Dos grups de treball
En este sentit, Salvador ha informat que s'han creat dos grups de treball. El primer denominat "Model Territorial i de Paisatge" que tindria vigència al llarg de tota la legislatura i el segon, denominat "Modificació Normativa", que tindria vigència fins a l'aprovació de les modificacions necessàries.

Respecte a la comissió de treball sobre territori i paisatge que tindria vigència al llarg de tota la legislatura, Salvador ha recordat que la conselleria ha començat a prendre decisions urgents en matèria d'urbanisme i territori, entre les quals elles ha esmentat el caràcter vinculant amb què s'ha dotat l'estratègia territorial valenciana. De la mateixa manera, s'ha aprovat el PATRICOVA, s'ha iniciat la tramitació del Pla del Litoral i en breu es presentarà el pla i la llei de l'Horta, alhora que s'abordarà la redacció dels plans metropolitans.

Per a la consellera, la Generalitat està complint dins de les seues competències en matèria de planejament supramunicipal. "És la millor manera de limitar els creixements del territori per a passar d'un urbanisme depredador a un model urbanístic del territori protector, per la qual cosa necessitem aquest marc jurídic que acompanye aquesta premissa".

D'altra banda, Salvador ha informat que els experts convocats aquest matí han manifestat el seu interés per la necessitat de la reforma de la legislació vigent, però també "hem de treballar i resoldre els problemes immediats" d'un urbanisme que ha qualificat de "dinàmic i una realitat territorial canviant".

Entre els problemes immediats que s'han abordat aquest matí ha esmentat els nuclis disseminats, les ATE, els denominats PAI fantasmes, els problemes en la Marjaleria, etc., "qüestions que estan sobre la taula i que hem d'abordar".

Els membres de l'Espai Territori

El grup constituït hui, Espai Territori "està format", per la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, pel secretari autonòmic de la Conselleria, Vicent Boira i el director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, Lluís Ferrando. Ferrando.

A més, l'integren Ana García Salomé, tècnica d'Avaluació d'Impacte Ambiental; Amparo Baixauli, Advocada Urbanista; Blanca Blanquer, advocada; Eugenio Burriel, Catedràtic de Geografia; Emilia Casar, doctora en Dret Administratiu; Carles Dolç, arquitecte urbanista; Vicente Dualde, arquitecte;Vicente García Nebot, advocat; José Hilario Garrido, president dels Arquitectes Urbanistes; Consuelo Leal, arquitecta de l'Ajuntament de Castelló , Vicente Llombart, doctor en Ciències Econòmiques; Carmen Melo, del departament de Geografia de la Universitat de València; José Luis Miralles, professor d'Urbanisme de la Universitat Politècnica, Arancha Muñoz, arquitecta; Joan Olmos, professor d'Urbanisme de la UPV;Gabino Ponce, professor de Geografia Humana de la UA, Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana i Vicent Torres, doctor en Economia

Arxius relacionats