Logo Generalitat


Martínez Dalmau insta els municipis a elaborar polítiques públiques per a crear ciutats resilients davant del canvi climàtic

  • El vicepresident i conseller visita l'actuació del carrer Pardo Bazán a Callosa de Segura, que s'inclou en el programa de la Generalitat 'Reconstruïm pobles'
  • La Conselleria d'Habitatge destinarà 131.823 euros per a reparar els danys viaris que van causar les pluges

(15/09/2020) - El vicepresident i conseller visita l'actuació del carrer Pardo Bazán a Callosa de Segura, que s'inclou en el programa de la Generalitat 'Reconstruïm pobles'
- La Conselleria d'Habitatge destinarà 131.823 euros per a reparar els danys viaris que van causar les pluges


El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha visitat, junt amb l'alcalde de Callosa de Segura, Manuel Martínez, el carrer Pardo Bazán d'aquest municipi, on s'executaran obres de millora per a reparar els danys que van causar les pluges intenses.

Aquesta actuació s'inclou en el programa impulsat per la Generalitat 'Reconstruïm pobles' i comptarà amb una inversió de 131.823 euros a càrrec de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. El vicepresident ha estat acompanyat pel secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, César Jiménez.

Martínez Dalmau ha destacat la importància de fomentar actuacions urbanes en la comarca del Baix Segura per a "solucionar els problemes i els danys ocasionats per la DANA de l'any passat i per altres episodis atmosfèrics adversos anteriors; com és el cas de Callosa de Segura".

També s'ha referit al futur de les ciutats i ha instat els municipis a adaptar-se a les noves condicions climàtiques mitjançant l'elaboració de polítiques públiques encaminades a crear ciutats resilients. "Hem de canviar l'òptica cap a més prevenció i així estalviar-nos emergències com les que es succeeixen pel canvi climàtic", ha manifestat.

Renovar el paviment i compactar el terreny

Les pluges intenses, que en 2016 van arribar a assolir els 80 l/metre quadrat en un sol dia i una pluja acumulada de 192 l/metre quadrat fa quasi quatre anys, van produir derrocaments parcials de murs de contenció en els vials, així com deformacions en els alçats.

Un dels problemes que afecta el carrer Pardo Bazán és l'afonament del paviment que perjudica l'empedrat de diverses zones del vial, conseqüència dels danys produïts per la presència d'aigua que ha erosionat el terreny. Amb aquestes obres s'alçarà el paviment actual, se sanejarà i es compactarà el terreny, per a tornar a reposar-lo.

D'altra banda, els murs de maçoneria que sosté el talús del carrer amb les parcel·les inferiors presenten clares deformacions. Els estudis geotècnics mostren que davant de la possibilitat de nous temporals i aportacions d'aigua tan massius com els que van ocórrer anteriorment, els danys poden ser més greus o, inclús, provocar el col·lapse dels murs. Davant d'aquesta situació, l'actuació que es durà a terme consistirà a dotar els murs de més resistència estructural.

Un altre gran escull que s'ha de salvar en aquesta actuació és l'accessibilitat al vial. En la configuració actual és impossible accedir amb vehicles i l'ús de grues de gran tonatge per a pujar el material també és pràcticament impossible, atés l'angost traçat dels vials inferiors. Per tant, totes les obres es faran mitjançant equips de dimensions xicotetes (portàtils) i amb procediments manuals.

La província d'Alacant rebrà un total de 5.804.598 euros per part de la Generalitat gràcies al programa 'Reconstruïm pobles', que sumats a la quantitat aportada pels municipis suposaran una inversió total d'11.596.019 euros.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat