Habitatge abona més d'un milió d'euros a veïns d'Onda en ajudes per a lloguer i rehabilitació

17/05/2018

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de la Direcció General d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, ha abonat un total d'1.018.390 euros en ajudes per al lloguer i la rehabilitació d'habitatge a veïns i veïnes d'Onda, com ha assenyalat la directora general, Rebeca Torró.

La directora general d'Habitatge ha fet aquestes declaracions en la inauguració d'una jornada a Onda sobre la convocatòria del Pla Renhata d'ajudes de la Generalitat per a actuacions de millora de les condicions d'habitabilitat a l'interior d'habitatges, la reforma de banys i cuines i l'adaptació de l'accessibilitat, així com les ajudes per a l'Informe d'Avaluació d'Edificis, IEE.

Segons ha destacat Torró, "del total d'aquest més d'un milió d'euros gestionats per la Direcció General d'Habitatge en ajudes a ciutadans d'Onda, 707.463 euros corresponen a subvencions impagades per l'anterior Consell del Partit Popular, que a causa de la seua mala gestió mai van pagar als beneficiaris, amb els conseqüents perjudicis que va ocasionar, i ha hagut de ser aquest Govern Valencià el que haja assumit i fets efectius els pagaments".

En aquest sentit, la directora general ha insistit en el fet que "les ajudes es convoquen, es tramiten i, sobretot, es paguen com estem fent en l'actual Consell", i ha lamentat que "ara siga notícia el fet que les ajudes concedides s'abonen, quan és el nostre deure i obligació, i que es faça amb rapidesa, ja que durant anys l'anterior govern les convocava i les resolia però mai les pagava".

De fet, Torró ha recordat que s'ha fet efectiu un segon pagament de 7.457.001 euros als beneficiaris de les ajudes al lloguer corresponents a 2017, amb la qual cosa des de la Direcció General d'Habitatge ja s'han abonat 10.982.001 euros a les 12.426 famílies que van resultar beneficiades amb aquestes ajudes en tota la Comunitat.

A més, ha destacat que en quatre anys la Conselleria gestionada pel Partit Popular "només va concedir 63.668,68 euros en ajudes a l'habitatge, mentres que en només dos anys, gràcies al treball de l'actual departament que dirigeix la consellera María José Salvador, hem pogut concedir 310.846,33 euros en ajudes a l'habitatge".

ARRU

A aquestes ajudes directes per al lloguer i la reforma d'habitatges, cal sumar, segons ha explicat Torró, les subvencions corresponents a les actuacions de renovació urbana, ARRU, que estan en marxa i que suposaran una inversió total per al municipi de més de 3,4 milions d'euros, dels quals la Generalitat, amb fons propis i a través del Pla estatal, aportarà 1.127.366 euros, als quals cal sumar les aportacions de l'Ajuntament i dels veïns mateixos.

D'aquesta manera, ha continuat la directora general, "els veïns d'Onda disposen d'una subvenció de la Generalitat de més d'1,1 milions d'euros per a la rehabilitació del centre històric protegit d'Onda a través de l'ARRU, signat en 2016, 169.104,9 euros dels quals es van avançar en 2017, i s'estan tramitant per a aquest 2018 els 976.937,10 restants.

Les actuacions que comprén l'ARRU, gestionat per la Generalitat, impliquen, entre altres obres, l'edificació de cinc habitatges al centre històric protegit d'Onda, així com la rehabilitació de 104 habitatges.

Pla Renhata

La Generalitat va impulsar les ajudes del Pla Renhata per primera vegada en 2017 i "la convocatòria va ser tot un èxit, amb la qual cosa es va demostrar que aquestes ajudes són necessàries i molt esperades per un ampli sector de la ciutadania", ha remarcat Torró.

"En aquesta segona convocatòria de 2018 s'ha augmentat el pressupost fins a arribar als 5,5 milions d'euros, quasi un 50 % més que en la primera, i poden acollir-s'hi els propietaris, usufructuaris o arrendataris d'habitatges de la Comunitat amb una antiguitat superior als 20 anys", ha recordat la directora general.

IEE

Quant a l'Informe d'Avaluació d'Edificis, IEE, Rebeca Torró ha fet referència al fet que el termini per a la presentació de les sol·licituds per a optar a aquestes ajudes de la Generalitat finalitzarà el 10 de juny de 2018 i "podran beneficiar-se'n les comunitats de propietaris, agrupacions de comunitats de propietaris o propietàries únics d'edificis de caràcter predominantment residencial, que hagen registrat l'IEE després del 10 de juliol de 2017".

Gràcies a la convocatòria del passat any, "es van poder elaborar 759 informes, 81 dels quals són de la província d'Alacant, 62 de Castelló i 616 de València, i que corresponen a altres tants edificis d'habitatge que, gràcies a això, ja disposen d'informació precisa sobre l'estat del seu edifici i una adequada orientació a l'hora de millorar-ne la conservació, l'eficiència energètica i l'accessibilitat", ha ressaltat Torró.

L'IEE és obligatori per als edificis de residència col·lectiva amb una antiguitat superior a 50 anys i per als que pretenguen acollir-se a ajudes públiques per a la seua rehabilitació.

Tant el Pla Renhata com les ajudes per a l'IEE, ha insistit la directora general, responen "a la nova política impulsada per la Conselleria d'Habitatge i que aposta per la rehabilitació, perquè no només millora la qualitat de vida de les persones sinó les condicions d'habitabilitat dels nostres habitatges a través d'ajudes directes als propietaris i, a més, reactiva un sector tan castigat per la crisi com el de la construcció".

Aquestes jornades han sigut organitzades per la Conselleria junt amb l'Ajuntament d'Onda, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Universitat Jaume I.

Arxius relacionats