Obres Públiques publica els nous projectes de transport públic de la Vall d'Uixó, l'Alt Palància i Alcoi

12/03/2018

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha tret a informació pública tres nous projectes de servei públic de transport de viatgers per carretera per a les zones de la Vall d'Uixó, l'Alt Palància i Alcoi, segons publica el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV).

D'aquesta manera, segons ha explicat el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, "ja són nou els projectes que el departament que dirigeix la consellera María José Salvador ha sotmés a aquest tràmit i que formen part de l'ambiciosa reordenació del mapa de transport de la Generalitat que es va presentar en el mes de novembre amb l'objectiu principal de millorar la qualitat del servei".

A partir d'aquest moment, les administracions públiques, els operadors i la resta d'interessats disposen d'un termini de 20 dies per a presentar les al·legacions que consideren oportunes per a millorar uns serveis que aposten per la racionalitat i la flexibilització.

Com ha assenyalat Domingo, la Generalitat ha treballat per a dissenyar un Mapa de Transport Públic "adaptat a la realitat socioterritorial de cada àrea geogràfica que no estava atesa en les actuals concessions que l'anterior govern va deixar caducades en un 90 %".

Per tant, els nous projectes "milloren la connectivitat amb els centres de referència, hospitals, estacions de tren o universitats i s'ha incorporat el servei a la demanda per a donar cobertura als municipis que fins ara estaven fora del sistema i s'ha integrat el sistema regular amb l'escolar en zones de baixa demanda".

Millora de la intermodalitat de la Vall d'Uixó amb l'estació de rodalia de Nules

La nova concessió CV 007 la Vall d'Uixó-Castelló de la Plana, que publica el DOGV, atendrà una població de 78.251 habitants de 13 municipis: Aín, Alfondeguilla, Almenara, les Alqueries, Artana, Betxí, Eslida, la Llosa, Moncofa, Nules, la Vall d'Uixó, la Vilavella i Xilxes, i comptarà amb un mínim de 20 autobusos.

Aquesta concessió es configura sobre la base de tres línies principals: la Vall d'Uixó-la Vilavella- Nules-Castelló, Aín-Betxí-Castelló i Moncofa-Nules-Borriana-Castelló on, tal com ha explicat Domingo, "s'assegura la comunicació directa amb els hospitals de La Plana i el Provincial, el centre administratiu i comercial de Castelló, la Universitat Jaume I, i les estacions de rodalia a Nules, Xilxes, Vila-real i Castelló". A més, cada expedició de les línies de Betxí, de la Vall i la de Moncofa passaran pels hospitals de La Plana i el Provincial i per la Jaume I".

El director general ha ressaltat que el nombre d'expedicions diàries de la Vall d'Uixó augmenta en dues per sentit, fet que suposa un increment de l'oferta del 17 % a la Vall d'Uixó i del 46 % a Nules. De la mateixa manera augmentarà l'oferta per a alguns municipis de l'interior com ara Aín, Artana, Eslida o Alfondeguilla.

A més, la concessió manté dues línies de platges a l'estiu, entre la Vall d'Uixó i les platges de Moncofa i Xilxes. A partir de la integració del transport escolar en 2020, també les línies de preferència escolar permetran atendre durant el període lectiu algunes rutes que no tenen transport públic com Almenara-Platja d'Almenara, Xilxes-Platja de Xilxes o Nules-Platja de Nules.

Sis municipis d'interior de l'Alt Palància tindran transport a la demanda

El projecte que publica el DOGV per a la CV 008 Alt Palància-València atendrà quasi 44.000 habitants de tres comarques l'Alt Palància, el Camp de Morvedre i Alt Millars i 50 poblacions.

La Conselleria ha previst un mínim de 26 autobusos que cobriran els eixos que van des d'Altura/Segorbe fins a València, des de Segorbe fins al Port de Sagunt, des de Segorbe fins a Montanejos, des de Segorbe fins a Gaibiel, des de Segorbe fins a El Toro i Fuente la Reina, des de Torás fins a Segorbe i Chóvar, des de les Valls fins a la Platja de Canet d'en Berenguer i Sagunt, entre Canet d'en Berenguer i Sagunt, i la Platja de Canet d'en Berenguer i Sagunt.

La nova proposta de servei, segons ha explicat Domingo, amb la incorporació de les línies que atendran les actuals rutes escolars a partir de 2020, suposa "assegurar la comunicació directa amb Sagunt i amb el seu hospital, amb la Universitat de València i amb la Politècnica, les estacions de rodalia de Renfe a Segorbe, Soneja, Estivella i Sagunt, la xarxa d'autobusos urbans de València (a l'estació d'autobusos) i les estacions de Metrovalencia a Facultats, Pont de Fusta i Túria.

En la relació principal entre Segorbe i Sagunt el nombre d'expedicions diàries augmenta, d'una d'anada i una altra de tornada per sentit a tres en cada una passant totes per l'Hospital de Sagunt. Entre Segorbe i València augmenta en passar de set d'anada i set de tornada per sentit a 8/8, així com entre Montanejos i Segorbe el nombre d'expedicions diàries s'incrementa d'1/2 expedicions per sentit, a 2/2. Per a donar una millor cobertura en un futur es donarà servei amb dues expedicions per sentit en dia lectiu a Pavías i Higueras, i amb una expedició per sentit al Mas de Noguera.

De la mateixa manera, Domingo ha ressaltat que "sis poblacions que fins ara estaven fora del sistema per no disposar servei de transport públic - Castellnovo (981 habitants), Navajas (745 habitants), Almedíjar (281 habitants), Puebla de Arenoso (143 habitants), Sacañet (67 habitants) i Segart (159 habitants) - passen a disposar d'almenys un servei diari d'anada i un altre de tornada, algun dels quals a través del transport a la demanda".

Es recupera la ruta de transport entre Alcoi-Xixona-Tibi i Ibi funcionarà com a intercanviador comarcal

El projecte per a la CV 205 Alcoi-Alacant que publica el DOGV atendrà una població de 544.168 habitants, d'una àrea conformada pels municipis de l'eix Alcoi-Alacant com Ibi, Tibi, Onil, Castalla, Xixona, la Torre de les Maçanes, Sant Vicent del Raspeig, Mutxamel i Sant Joan d'Alacant.

La concessió es prestarà amb un mínim de set autobusos que permetran, segons ha apuntat Domingo, "millorar la competitivitat i la mobilitat amb els municipis capçalera, així com amb els nodes de transport i centres atractors de referència com l'Hospital Sant Joan d'Alacant, el Centre de Salut de Xixona, les estacions de l'AVE d'Alacant i el TRAM-A de Sant Vicent del Raspeig, la Universitat d'Alacant i les principals platges".

Un altre aspecte destacable entre les novetats d'aquesta nova concessió és que recupera la ruta Alcoi-Xixona-Tibi i les relacions semidirectes serviran a altres municipis de l'eix funcional, com Ibi, Onil, Tibi, Castalla i Xixona. La concessió proporcionarà una major connectivitat amb Alacant i els centres sanitaris a nuclis de menor grandària com Tibi i la Torre de les Maçanes.

Finalment, cal ressenyar el rol de xicotet intercanviador comarcal que adquireix Ibi en les connexions amb l'Alt Vinalopó, amb els nuclis de Biar i Villena.

Arxius relacionats