Salvador: 'El projecte de regeneració urbana de l'entorn de la plaça de Bruges naixerà amb la màxima participació ciutadana'

11/01/2018
Salvador:

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, acompanyada per l'alcalde de València, Joan Ribó, ha intervingut en la jornada de participació pública del concurs per a la renovació urbanística de la Plaça de Bruges, la Llotja, el Mercat Central i l'església dels Sants Joans.

La jornada s'ha celebrat a la Llotja de València, lloc on estan exposats els tres projectes seleccionats sota el nom "Dotze places", de l'arquitecte Jesús Ulargui; "Confluència", dels arquitectes Elissabet Quintana Seguí en UTE Quintana-Peñín, i "Una ciutat, una casa", de l'arquitecte José María Urcelay Fernández, des del dia 21 de desembre fins al 16 de gener de 2018.

En la seua intervenció, Salvador ha destacat el "procés innovador" d'aquesta convocatòria en què el Consell ha comptat des del primer moment amb la participació pública. "El projecte de regeneració urbana d'aquest entorn, de la milla d'or arquitectònica de la ciutat de València, naixerà amb la màxima participació ciutadana i veïnal", ha indicat.

"El nostre objectiu ha sigut obrir a la ciutadania aquest concurs perquè totes les persones interessades puguen conéixer la seua evolució, aportar suggeriments i expressar les seues opinions, que hauran de ser tingudes en compte pels redactors dels projectes seleccionats", ha afegit.

Així, cada equip seleccionat haurà de prendre notes de les idees i propostes dels ciutadans i tindran un termini d'un mes per a reelaborar el document i entregar un avantprojecte en què ja s'especificarà la valoració econòmica. "La nostra intenció -ha puntualitzat la consellera- és poder adjudicar el projecte definitiu al febrer i que l'Ajuntament puga iniciar la tramitació de les obres per a fer realitat un somni en una de les zones més boniques de la ciutat".

Procediment obert

D'aquesta manera, amb la intenció de fer el procediment el més obert possible i obtindre la màxima participació ciutadana, els tres treballs seleccionats estan exposats al pavelló de la Llotja, on els mateixos autors, mitjançant un servei d'audioguies, expliquen les diferents propostes. A més, s'ha habilitat una urna i una adreça de correu electrònic per a recollir els suggeriments de la ciutadania.

Una vegada es presenten, els avantprojectes seran valorats per un comité d'experts que s'encarregarà de seleccionar la proposta guanyadora. "Estem segurs que, gràcies a la participació i al treball de tots, una vegada s'executen les obres, es contribuirà a millorar la qualitat de vida de les valencianes i els valencians en aquest espai clau de la ciutat, on volem reflectir la nova política urbana del Consell, basada en un entorn més amable amb la ciutadania, sense oblidar les necessitats de gènere, la mobilitat sostenible i els espais verds".

El final d'una situació embossada durant anys

La consellera ha recordat que l'acord aconseguit entre la Generalitat i l'Ajuntament de València en aquesta legislatura per a la regeneració urbana de l'entorn de la plaça de Bruges "ha acabat amb una situació que venia arrossegant-se des de fa massa anys. No només l'hem desbloquejada, -ha continuat Salvador-, sinó que hem anat de la mà i hem generat, junt amb la ciutadania, sinergies positives per a un projecte dels més ambiciosos que té la Conselleria a la ciutat de València".

"Una zona amb diversos BIC i amb un edifici Patrimoni de la Humanitat requereix una intervenció rellevant, que torne la dignitat a l'espai públic i es recupere per a l'ús i el gaudi de les persones", ha afirmat la consellera.

Els tres projectes

Cal recordar que el jurat, reunit el passat 21 de novembre, va triar les tres propostes que més havien sobreeixit i millor puntuació havien obtingut de les 21 presentades.

"Dotze places" ofereix la distribució d'aquest entorn en dotze espais per cada façana valuosa de la zona. Aquests espais estaran diferenciats mitjançant el sòl amb una geometria determinada i amb color que unificarà tot el conjunt i, al mateix temps, serà un homenatge a les composicions de taulellets del Mercat.

A més, aquests dotze espais estaran dividits al seu torn per 13 espais de vegetació variada, que donaran continuïtat a la zona i proporcionaran àrees i espais amb ombra per a l'època estival. Tot aquest entorn dividit per zones serà compatible amb el transport públic, d'emergència o de càrrega i descàrrega.

El projecte "Confluència" assegura en la memòria que té l'objectiu de donar un caràcter unitari a tot l'entorn mitjançant elements com la recuperació de l'escala de l'antiga plaça d'accés a Sant Joan del Mercat i l'adequació de "les covetes", per a convertir-les en espais d'interpretació.

També pretén activar l'espai públic de l'avinguda de l'Oest i adequar-lo a l'espai residencial del barri amb paviments de vianants i vegetals. La plaça de Bruges estarà formada per un element pergolat que arreplegue tots els elements en superfície, com l'aparcament, la parada de l'autobús i altres elements.

La tercera proposta que passa a informació pública ha sigut "Una ciutat, una casa", que es basa, segons expliquen en la memòria, en la reconstrucció de les places existents per a "estar i per a passar", mitjançant un conjunt unitari però al mateix temps divers amb diferents usos i configuracions.

Es classifica mitjançant l'ordre i la geometria dels edificis monumentals que l'envolten: la Llotja, l'església i el mercat, creant les places respectives. La nova plaça de Bruges es presenta amb un lleuger pendent per a ser un lloc per a la comunitat i també d'accés al subsòl del Mercat. En l'accés a l'església dels Sants Joans es pretén reconstruir amb vegetació la forma històrica de la plaça del cementeri de Sant Joan.

Arxius relacionats