Obres Públiques farà prop de 40.000 enquestes per a elaborar els plans de mobilitat de les àrees de València, Alacant-Elx i Castelló

02/01/2018

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori té previst fer prop de 40.000 enquestes per a conéixer els hàbits de mobilitat dels habitants de les àrees metropolitanes de València, Alacant-Elx i Castelló.

La informació que s'obtinga servirà per a elaborar els tres plans de mobilitat metropolitana (PMoMe) de les àrees de València, Alacant-Elx i Castelló, segons ha informat el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo.

Aquests plans comprenen 83 municipis de la Comunitat Valenciana on resideixen al voltant de 3 milions d'habitants. De tots els plans, per al director general "destaca per la seua complexitat el PMoMe de València: la tercera àrea metropolitana d'Espanya per grandària i que reuneix 60 municipis i 1'9 milions de ciutadans".

"Actualment ?ha explicat Domingo? s'està duent a terme la campanya d'enquestació dels tres PMoMe, la fase més important del treball de camp que servirà per a obtindre informació detallada sobre com es mouen els habitants d'una àrea metropolitana en un dia tipus de l'any i per a això es descompon l'àmbit en districtes, barris, seccions censals o zones de transport".

Amb aquest objectiu s'han previst molts tipus d'enquestes: a ciclistes, vianants, conductors, viatgers de transport públic, etc., entre les quals sobreïxen, ha puntualitzat el director general, "les domiciliàries i les executades a bord del transport públic".

Enquestes telefòniques

Les enquestes domiciliàries estan sent telefòniques, amb una duració mitjana de 17 minuts, i es pregunta per tots els viatges realitzats el dia anterior al resident triat, per quotes de sexe i edat, a la llar seleccionada aleatòriament a la zona de transport corresponent. "De les quasi 40.000 enquestes domiciliàries programades, s'han omplit les 7.200 corresponents a l'àrea metropolitana de Castelló" ha apuntat Domingo.

Transport públic

Pel que fa a l'enquesta que es fa a bord del transport públic, el departament que dirigeix la consellera María José Salvador ha iniciat el treball en l'àrea de València, on s'ha completat la xarxa de Metrobús amb 5.200 entrevistes. Pròximament, s'iniciaran les enquestes amb metro, tramvia, rodalies i EMT, així com en els transport públics de les àrees d'Alacant-Elx i Castelló. Aquestes enquestes es reprendran al febrer, que es considera un mes tipus, representatiu de la mobilitat general perquè es reprén la normalitat després de les campanyes de Nadal i Reis i les vacances escolars.

També s'han constituït les comissions de seguiment del PMoMe de Castelló i del PMoMe d'Alacant-Elx amb representació de totes les administracions implicades: Generalitat, corporacions locals i administració de l'Estat. Pel que fa a València, per la seua amplitud, reuneix més de 60 municipis, la Conselleria ha sol·licitat a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que designe una representació de 7 o 8 membres per a configurar-ne la comissió.

Plans de mobilitat urbana sostenible

Finalment, Domingo s'ha referit al fet que "la dificultat de separar en un pla de mobilitat el local del que té rang metropolità ha portat la Generalitat a intentar posar en marxa de manera consensuada un poc més que un PMoMe. En compte de parlar d'un pla de mobilitat metropolità, interessa més parlar d'un sistema de planejament de la mobilitat en què, a més de redactar el PmoMe, els municipis aprofitaran l'oportunitat per a redactar o revisar els seus plans de mobilitat urbana sostenible (PMUS)."

Arxius relacionats