Obres Públiques inicia la campanya d'hivern per a actuar davant d'incidències per neu i gel en les carreteres de la Generalitat

05/12/2017

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha posat en marxa tots els seus dispositius per a resoldre les incidències viàries que puguen ocasionar els episodis de neu i gel en les carreteres de la Generalitat. Amb aquesta operació ha començat la campanya viària d'hivern, que estarà vigent fins a mitjan mes d'abril de l'any que ve.

L'objectiu, segons ha explicat el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, "és resoldre les incidències viàries hivernals que es puguen produir, especialment amb les nevades i amb la presència de gel en la calçada". El dispositiu està format per una xarxa de 14 màquines llevaneu, prop de 250 tones de material fundent, així com un operatiu escalable que s'incorporarà addicionalment d'acord amb la intensitat de l'episodi. A més, la Conselleria, en les tasques diàries preventives, ha disposat de tres màquines específiques addicionals que tracten amb salmorra les carreteres amb el risc de gelada.

Així mateix, els equips de la Conselleria tenen itineraris de neteja establits que van treballant en coordinació amb altres equips de les administracions locals i consorcis de bombers, de manera que tota la xarxa interurbana quede habilitada en poques hores.

Així, d'acord amb els avisos de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i les declaracions de risc de la Generalitat, especialment quan es prevegen gelades, "els equips tractaran les carreteres a fi de previndre i minimitzar la incidència de gel, especialment en carreteres d'interior de baix trànsit on les plaques de gel produeixen major risc per als vehicles", ha indicat Domingo.

A més, enguany, com a novetat, "davant d'un avís de preemergència de nivell roig, s'ha habilitat el nou procediment de nevades que consisteix a limitar l'accés de vehicles a les zones susceptibles de temporal per a evitar blocatges en carreteres de la Generalitat", ha explicat el director general.

L'organització

Des de punt de vista organitzatiu, el Centre de Gestió i Seguretat Viària de la Generalitat (CEGESEV) fa un seguiment continu i des dels seus equips recull la informació d'incidències en les carreteres, comparteix amb la resta de titulars del sistema viari valencià i amb el sistema regulador del trànsit els problemes que es vagen detectant, com evolucionen, les previsions de què es disposa, així com els punts de les carreteres on siga necessari reforçar les actuacions.

Aquest operatiu no solament preveu les incidències per neu, sinó que també està preparat per a alliberar les carreteres de problemes ocasionats per la pluges fortes i inundacions, i disposa també de diferents equips adaptats a la diversitat d'incidències que es puguen produir.

El Centre compta amb un sistema electrònic conegut com ITS, sistema intel·ligent de transport, distribuït per les carreteres i que permet conèixer directament la circulació pels punts i trams monitoritzats. Aquest sistema consta de càmeres, estacions meteorològiques, mesuradors de trànsit i panells amb missatges variables, entre altres operatius.

En el desenvolupament de les seues funcions, el CEGESEV es relaciona amb les agències que tramiten les emergències, com el 112, sistema on està integrat, la Guàrdia Civil, policies locals i, indirectament, amb els centres d'informació i coordinació d'urgències (CICU) sanitaris i de rescat.

Arxius relacionats