Presentació

Presentació

 El Parc Natural de La Mata de Morella - Torrevella

 Des de la Direcció general del Territori i Paisatge de la Comunitat Valenciana, i en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, s'està redactant l'Estudi de Paisatge del Parc Natural de les Llacunes de la Mata de Morella i Torrevella. 

 El Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural de les Llacunes de La Mata de Morella-Torrevella inclou entre les seues línies d'actuació la realització d'un estudi sobre el paisatge tradicional de la zona, que permeta establir criteris d'anàlisis per a compatibilitat d'actuacions en l'espai del parc (Codi d'actuació PV9).

Es tractaria de realitzar un estudi sobre les característiques que defineixen el paisatge tradicional en el Parc Natural i la tendència evolutiva del mateix. L'Estudi ha d'establir els criteris que permeten compatibilitzar la protecció, ordenació i gestió del paisatge del Parc Natural amb el desenvolupament social, econòmic i cultural. 

 L'estudi de paisatge s'ha estructurat en dues fases, una primera en la qual s'estudien les connexions del parc amb el sistema d'espais oberts del sud de la província d'Alacant, i una segona en la qual es definiran recorreguts i miradors que faciliten l'ús i gaudi públic del parc sense perjudici per als seus valors mediambientals i culturals, i en la qual es proposaran mesures i estratègies per a la integració paisatgística d'infraestructures i zones urbanitzades pròximes. L'Estudi de Paisatge proposarà al seu torn normes i recomanacions per a la gestió dels usos productius que es donen dins del Parc (agrícoles, saliners, etc) i orientarà la creació de connectors del mateix amb la Infraestructura verda del Sud d'Alacant.

 Per a la realització de l'Estudi es contarà amb l'opinió d'experts i de la població resident i visitant dels Termes Municipals de Torrevella, Los Montesinos, Guardamar del Segura, Rojals i Sant Miquel de les Salines, qui, mitjançant un Pla de Participació Pública, seran convidats a indicar quins són els paisatges i recursos paisatgístics del Parc, el valor que atorguen a aquests i, finalment, les actuacions que consideren prioritàries per a la millora de l'el seu funcionament.

 La participació pública es recolzarà en la realització d'enquestes, realitzades a peu de carrer o mitjançant ompliment de formularis disponibles en les webs municipals i de la Conselleria de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. Paral·lelament s'han programat una sèrie de seminaris en els quals es presentarà el Pla de Participació i s'anirà informant de la seua evolució.